Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 742035

Kritično razdoblje zakorovljenosti u proizvodnji soje


Mašaberg, Helena
Kritično razdoblje zakorovljenosti u proizvodnji soje, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 742035 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kritično razdoblje zakorovljenosti u proizvodnji soje
(Critical period of weediness in production of soybean)

Autori
Mašaberg, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
17.09

Godina
2014

Stranica
39

Mentor
Štefanić, Edita

Ključne riječi
soja ; kompeticija ; korovi ; zakorovljenost
(soybean ; competition ; weed ; weed infestatiion)

Sažetak
Kritično razdoblje zakorovljenosti za soju traje do 4 tjedna od nicanja, a nakon tog razdoblja se prinos smanjuje. Trajanje kompeticije korova i usjeva nema statističkog značaj aza masu 1000 zrna.Međutim, pljevljene parcele imale su nešto veću masu i ona se kretala od 145, 99 do 161, 13 g. Zakorovljene parcele imale su u prosjeku nižu masu od 124, 26 do 144, 28 g. Prosječan broj mahuna po biljci pokazuje sličan trend kao i kod prinosa zrna. Veći broj mahuzna po biljci, pa time i veći prinos, ostvarit će se unutar 4 tjedna od nicanja. Dužina zakorovljenosti nije imala utjecaja na visinu biljaka soje. Prosječna visina soje kretala se u rasponu od 92 do 138 cm i nije bila statistički značajna. Prosječan broj grana sojetakođer nije bio pod utjecajem različite dužine zakorovljenosti. Jedino se broj članaka soje poklapa s dužinom kritičnog razdoblja zakorovljenosti, jer 4 tjedna nakon nicanja soje dolazi do izraženog utjecaja kompeticije korova na usjev. Na parceli gdje se korovna flora neometano razvijala tijekom cijele vegetacijske sezone utvrđeno je 1680, 25 g biljne mase po m2. Nasuprot tome, na pljevljenim parcelama iznikli korovi na kraju sezone imali su malu nadzemnu masu, svega 7 g. Najznačajniji gubitak mase korova dešavao se unutar 4 tjedna od nicanja usjeva, što upućuje da je održavanje usjeva bez korova unutar 4 tjedna nužno za ostvarivanje visokog i stabilnog prinosa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-2192374-0261 - Monitoring aeroalergena i model sustavnog suzbijanja alergogenog bilja (Štefanić, Edita, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Edita Štefanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mašaberg, Helena
Kritično razdoblje zakorovljenosti u proizvodnji soje, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Mašaberg, H. (2014) 'Kritično razdoblje zakorovljenosti u proizvodnji soje', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\v{s}aberg, Helena}, year = {2014}, pages = {39}, keywords = {soja, kompeticija, korovi, zakorovljenost}, title = {Kriti\v{c}no razdoblje zakorovljenosti u proizvodnji soje}, keyword = {soja, kompeticija, korovi, zakorovljenost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\v{s}aberg, Helena}, year = {2014}, pages = {39}, keywords = {soybean, competition, weed, weed infestatiion}, title = {Critical period of weediness in production of soybean}, keyword = {soybean, competition, weed, weed infestatiion}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font