Pregled bibliografske jedinice broj: 741902
Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla
Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 741902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla
(The impact of processing on allergens of plant origin)
Autori
Kolarić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2014
Stranica
31
Mentor
Kmetič, Ivana
Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta
Ključne riječi
alergijske reakcije na hranu; procesiranje; promjena alergenog potencijala; alergeni biljnog podrijetla
(food allergy reactions; processing; change of allergenic potential; plant-origin food allergens)
Sažetak
Alergijska reakcija na hranu je imunološka reakcija organizma na pojedini sastojak hrane (alergen). Skupine namirnica biljnog podrijetla u kojima se nalaze alergeni su: mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, žitarice, voće i povrće. Pojedini načini procesiranja mogu se razlikovati po svom učinku na epitope. Promjena u strukturi proteina može dovesti do uništavanja, izmjene, maskiranja ili otkrivanja epitopa čime se smanjuje, raste ili nema utjecaja na alergenost. Utjecaj prerade povezan je s osjetljivosti, strukturnim obilježjima i prirodnom stabilnošću alergena, tipom obrade kojoj je alergen podvrgnut i strukturi hrane u kojoj je alergen prisutan. Ovisno o tome koji sastojak hrane je odgovoran za senzibilizaciju, proces prerade može imati blagotvoran utjecaj za neke alergične osobe, ali ne i za druge. Sadašnje spoznaje o utjecaju procesiranja na strukturu alergena pokazuju da nema jasnih pravila o tome kako se različiti alergeni ponašaju pri preradi hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-2232 - Endokrino-aktivne supstancije u hrani i oštećenja reproduktivnog sustava (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb