Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 741902

Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla


Kolarić, Josipa
Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 741902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla
(The impact of processing on allergens of plant origin)

Autori
Kolarić, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.09

Godina
2014

Stranica
31

Mentor
Kmetič, Ivana

Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta

Ključne riječi
alergijske reakcije na hranu; procesiranje; promjena alergenog potencijala; alergeni biljnog podrijetla
(food allergy reactions; processing; change of allergenic potential; plant-origin food allergens)

Sažetak
Alergijska reakcija na hranu je imunološka reakcija organizma na pojedini sastojak hrane (alergen). Skupine namirnica biljnog podrijetla u kojima se nalaze alergeni su: mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, žitarice, voće i povrće. Pojedini načini procesiranja mogu se razlikovati po svom učinku na epitope. Promjena u strukturi proteina može dovesti do uništavanja, izmjene, maskiranja ili otkrivanja epitopa čime se smanjuje, raste ili nema utjecaja na alergenost. Utjecaj prerade povezan je s osjetljivosti, strukturnim obilježjima i prirodnom stabilnošću alergena, tipom obrade kojoj je alergen podvrgnut i strukturi hrane u kojoj je alergen prisutan. Ovisno o tome koji sastojak hrane je odgovoran za senzibilizaciju, proces prerade može imati blagotvoran utjecaj za neke alergične osobe, ali ne i za druge. Sadašnje spoznaje o utjecaju procesiranja na strukturu alergena pokazuju da nema jasnih pravila o tome kako se različiti alergeni ponašaju pri preradi hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-2232 - Endokrino-aktivne supstancije u hrani i oštećenja reproduktivnog sustava (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Teuta Murati (mentor)

Avatar Url Ivana Kmetič (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kolarić, Josipa
Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kolarić, J. (2014) 'Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolari\'{c}, Josipa}, year = {2014}, pages = {31}, keywords = {alergijske reakcije na hranu, procesiranje, promjena alergenog potencijala, alergeni biljnog podrijetla}, title = {Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla}, keyword = {alergijske reakcije na hranu, procesiranje, promjena alergenog potencijala, alergeni biljnog podrijetla}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolari\'{c}, Josipa}, year = {2014}, pages = {31}, keywords = {food allergy reactions, processing, change of allergenic potential, plant-origin food allergens}, title = {The impact of processing on allergens of plant origin}, keyword = {food allergy reactions, processing, change of allergenic potential, plant-origin food allergens}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font