Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 741888

Interakcije kontaminanata u hrani i prirodnih sastojaka hrane na molekulsko staničnoj razini


Blažević, Valentina
Interakcije kontaminanata u hrani i prirodnih sastojaka hrane na molekulsko staničnoj razini, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 741888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Interakcije kontaminanata u hrani i prirodnih sastojaka hrane na molekulsko staničnoj razini
(Molecular and cellular effects of food contaminants and secondary plant components and their plausible interactions)

Autori
Blažević, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.09

Godina
2014

Stranica
38

Mentor
Šimić, Branimir

Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta

Ključne riječi
apsorpcija; biotransformacije; citokrom P450; interakcije; kontaminanti
(absorption; biotransformation; cytochrome P450; interactions; contaminants)

Sažetak
Intestinalna mukoza ima primarnu ulogu u apsorpciji različitih nutrijenata i kemikalija, omogućuje njihov ulazak, ali ga može i ograničiti putem različitih mehanizama na staničnom nivou. Enterociti, osim što se odlikuju visokom sposobnošću apsorpcije, obavljaju i procese biotransformacija, koji su ključni za toksikokinetiku i toksikodinamiku ksenobiotika u živom organizmu. U reakcijama biotransformacija sudjeluju brojni enzimi. Ovaj rad usredotočen je samo na neke specifične izomere citokroma P450 (CYP) aktivnih u biotransformacijama ksenobiotika. Epitelne stanice tankog crijeva prvo su mjesto u kojem dolazi do metaboličkih pretvorbi oralno unesenih tvari uz sudjelovanje CYP. Različite komponente hrane mogu utjecati na bioraspoloživost i crijevne funkcije. Neke od njih čak djeluju na regulaciju transkripcije i modulatori su aktivnosti CYP enzima. Ovaj rad navodi interakcije između prirodnih sastojaka hrane i kontaminanata, i učinke klasičnih okolišnih zagađivača na molekulsko staničnoj razini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-2232 - Endokrino-aktivne supstancije u hrani i oštećenja reproduktivnog sustava (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Teuta Murati (mentor)

Avatar Url Branimir Šimić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blažević, Valentina
Interakcije kontaminanata u hrani i prirodnih sastojaka hrane na molekulsko staničnoj razini, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Blažević, V. (2014) 'Interakcije kontaminanata u hrani i prirodnih sastojaka hrane na molekulsko staničnoj razini', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}evi\'{c}, Valentina}, year = {2014}, pages = {38}, keywords = {apsorpcija, biotransformacije, citokrom P450, interakcije, kontaminanti}, title = {Interakcije kontaminanata u hrani i prirodnih sastojaka hrane na molekulsko stani\v{c}noj razini}, keyword = {apsorpcija, biotransformacije, citokrom P450, interakcije, kontaminanti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}evi\'{c}, Valentina}, year = {2014}, pages = {38}, keywords = {absorption, biotransformation, cytochrome P450, interactions, contaminants}, title = {Molecular and cellular effects of food contaminants and secondary plant components and their plausible interactions}, keyword = {absorption, biotransformation, cytochrome P450, interactions, contaminants}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font