Pregled bibliografske jedinice broj: 741690
Aromatske komponenete Prošeka
Aromatske komponenete Prošeka // Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Sažeci radova/Book of Summaries / Jelčić, Dubravko, Jakobović, Snježana (ur.).
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 2014. str. 56-57 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 741690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aromatske komponenete Prošeka
(The aroma compounds of Prošek)
Autori
Budić-Leto, Irena ; Humar, Iva ; Zdunić, Goran ; Zlatić, Emil ; Hribar, Janez, Lovrić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Sažeci radova/Book of Summaries
/ Jelčić, Dubravko, Jakobović, Snježana - Požega : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 2014, 56-57
ISBN
978-953-347-008-5
Skup
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 20.11.2014. - 21.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
aroma; vino od prosušenog grožđa; Plavac mali; plinska kromatografija-masena spektrometrija; senzorska analiza
(aroma; wine from dried grapes; Plavac mali; gas chromatography-mass spectrometry; sensory analysis)
Sažetak
Cilj ovog rada bila je karakterizacija hlapljivih spojeva arome tradicionalnog desertnog vina prošek proizvedenog od autohtone sorte Plavac mali. Grožđe je djelomično prosušeno u kontroliranim uvjetima staklenika i vinifikacija je provedene u eksperimentalnoj vinariji Instituta za jadranske kulture u melioraciju krša. Separacija, identifikacija i kvantifikacija hlapljivih spojeva provedena je pomoću HS-SPME (Headspace Solid Phase Microextraction) povezane s plinskom kromatografijom-masenom spektrometrijom. Identificirani su hlapljivi spojevi koji pripadaju esterima, alkoholima, kiselinama, terpenima, aldehidima, ketonima, C-13 norisoprenoidima i laktonima. Izračunata je mirisna aktivna vrijednost kako bi se odredio doprinos svake od komponenata aromi prošeka. Spojevi s posebnim i značajnim utjecajem na aromu prošeka su izoamil acetat, etil heksanoat, etil dekanoat, etil oktanoat, 2-feniletanol i β-damaskenon. Primjenom senzorne deskriptivne analize opisana su senzorska svojstva prošeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
091-0910468-0452 - Biotehnološki parametri proizvodnje vrhunskog dalmatinskog desertnog vina-prošek (Lovrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split