Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 741690

Aromatske komponenete Prošeka


Budić-Leto, Irena; Humar, Iva; Zdunić, Goran; Zlatić, Emil; Hribar, Janez, Lovrić, Tomislav
Aromatske komponenete Prošeka // Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Sažeci radova/Book of Summaries / Jelčić, Dubravko, Jakobović, Snježana (ur.).
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 2014. str. 56-57 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 741690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aromatske komponenete Prošeka
(The aroma compounds of Prošek)

Autori
Budić-Leto, Irena ; Humar, Iva ; Zdunić, Goran ; Zlatić, Emil ; Hribar, Janez, Lovrić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Sažeci radova/Book of Summaries / Jelčić, Dubravko, Jakobović, Snježana - Požega : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 2014, 56-57

ISBN
978-953-347-008-5

Skup
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 20.11.2014. - 21.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
aroma; vino od prosušenog grožđa; Plavac mali; plinska kromatografija-masena spektrometrija; senzorska analiza
(aroma; wine from dried grapes; Plavac mali; gas chromatography-mass spectrometry; sensory analysis)

Sažetak
Cilj ovog rada bila je karakterizacija hlapljivih spojeva arome tradicionalnog desertnog vina prošek proizvedenog od autohtone sorte Plavac mali. Grožđe je djelomično prosušeno u kontroliranim uvjetima staklenika i vinifikacija je provedene u eksperimentalnoj vinariji Instituta za jadranske kulture u melioraciju krša. Separacija, identifikacija i kvantifikacija hlapljivih spojeva provedena je pomoću HS-SPME (Headspace Solid Phase Microextraction) povezane s plinskom kromatografijom-masenom spektrometrijom. Identificirani su hlapljivi spojevi koji pripadaju esterima, alkoholima, kiselinama, terpenima, aldehidima, ketonima, C-13 norisoprenoidima i laktonima. Izračunata je mirisna aktivna vrijednost kako bi se odredio doprinos svake od komponenata aromi prošeka. Spojevi s posebnim i značajnim utjecajem na aromu prošeka su izoamil acetat, etil heksanoat, etil dekanoat, etil oktanoat, 2-feniletanol i β-damaskenon. Primjenom senzorne deskriptivne analize opisana su senzorska svojstva prošeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
091-0910468-0452 - Biotehnološki parametri proizvodnje vrhunskog dalmatinskog desertnog vina-prošek (Lovrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Goran Zdunić (autor)

Avatar Url Irena Budić-Leto (autor)

Avatar Url Iva Humar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Budić-Leto, Irena; Humar, Iva; Zdunić, Goran; Zlatić, Emil; Hribar, Janez, Lovrić, Tomislav
Aromatske komponenete Prošeka // Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Sažeci radova/Book of Summaries / Jelčić, Dubravko, Jakobović, Snježana (ur.).
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 2014. str. 56-57 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Budić-Leto, I., Humar, I., Zdunić, G., Zlatić, E. & Hribar, Janez, Lovrić, Tomislav (2014) Aromatske komponenete Prošeka. U: Jelčić, Dubravko, Jakobović, Snježana (ur.)Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Sažeci radova/Book of Summaries.
@article{article, author = {Budi\'{c}-Leto, Irena and Humar, Iva and Zduni\'{c}, Goran and Zlati\'{c}, Emil}, year = {2014}, pages = {56-57}, keywords = {aroma, vino od prosu\v{s}enog gro\v{z}\dja, Plavac mali, plinska kromatografija-masena spektrometrija, senzorska analiza}, isbn = {978-953-347-008-5}, title = {Aromatske komponenete Pro\v{s}eka}, keyword = {aroma, vino od prosu\v{s}enog gro\v{z}\dja, Plavac mali, plinska kromatografija-masena spektrometrija, senzorska analiza}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetni\v{c}ki rad u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, author = {Budi\'{c}-Leto, Irena and Humar, Iva and Zduni\'{c}, Goran and Zlati\'{c}, Emil}, year = {2014}, pages = {56-57}, keywords = {aroma, wine from dried grapes, Plavac mali, gas chromatography-mass spectrometry, sensory analysis}, isbn = {978-953-347-008-5}, title = {The aroma compounds of Pro\v{s}ek}, keyword = {aroma, wine from dried grapes, Plavac mali, gas chromatography-mass spectrometry, sensory analysis}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetni\v{c}ki rad u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font