Pregled bibliografske jedinice broj: 741462
Svinjsko meso kao funkcionalna hrana
Svinjsko meso kao funkcionalna hrana // 4. zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane" / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2014. str. 73-74 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 741462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svinjsko meso kao funkcionalna hrana
(Pork as a functional food)
Autori
Budimir, Kristina ; Kralik, Gordana ; Margeta, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
4. zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"
/ Gordana Kralik - Osijek : Grafika Osijek, 2014, 73-74
ISBN
978-953-7871-33-8
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.12.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
svinjsko meso ; funkcionalni sastojci ; funkcionalna hrana ; selen ; n-3 masne kiseline
(pork ; functional ingredients ; functional foods ; selenium ; n-3 fatty acids)
Sažetak
Pojam „funkcionalna hrana“ prvi se puta pojavio tijekom 1980. godine, a odnosio se na prehrambene proizvode obogaćene nutrijentima koji posjeduju korisna fiziološka djelovanja. U vrijeme intenzivne poljoprivrede te sve ubrzanijeg načina života ljudi, kada su pretilost, metabolički poremećaji i kardiovaskularni problemi klasificirani kao glavni uzrok sve veće smrtnosti, veći se naglasak stavlja na zdravstveno stanje ljudi i poboljšanje kvalitete življenja. Proizvodnja svinjskog mesa s dodanom vrijednošću, osim djelovanja na zdravlje ljudi, može imati utjecaj na povećanje rentabilnosti svinjogojske proizvodnje. Obogaćivanjem svinjskog mesa funkcionalnim sastojcima otvara se mogućnost plasiranja novih proizvoda na tržište. Takvi proizvodi, osim što imaju veću prehrambenu vrijednost, također imaju veću bioraspoloživost nutrijenata. Svinjsko meso obogaćeno funkcionalnim sastojcima može imati veliki učinak na opće zdravlje ljudi. Proizvodnju svinjskog mesa kao funkcionalne hrane moguće je postići obogaćivanjem mesa selenom i n-3 masnim kiselinama. Važnost selena očituje se u imunom odgovoru te zaštiti organizma od bolesti. Selenmetionin je oblik iz kojeg je selen dostupan za ugradnju u selenoproteine. Na sadržaj masnih kiselina u mesu moguće je djelovati primjenom obroka obogaćenih različitim uljima, kao što su repičino, laneno ili suncokretovo. Cilj takvog načina hranidbe je smanjiti omjer SFA/PUFA i n-6/n-3 PUFA.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek