Pregled bibliografske jedinice broj: 74138
Rast ploda trešnje i dinamika nakupljanja šećera
Rast ploda trešnje i dinamika nakupljanja šećera, 2000., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 74138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rast ploda trešnje i dinamika nakupljanja šećera
(Sweet cherry fruit growth and carbohydrate accumulation)
Autori
Jemrić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.03
Godina
2000
Stranica
78
Mentor
Pavičić, Nikola
Ključne riječi
Prunus avium L.; RGR; glukoza; fruktoza; saharoza; sorbitol
(Prunus avium L.; RGR; glucose; fructose; sucrose; sorbitol)
Sažetak
Pojavom novih slabo bujnih podloga za trešnju javlja se veliki interes za intenzivnu proizvodnju ove do sada zapostavljane voćne vrste. Osobito manjkaju podaci o vezani uz rast ploda i nakupljanje šećera na temelju kojih bi se moglo pristupiti razradi agrotehničkih i pomotehničkih mjera za poboljšanje količine i kvalitete plodova. Zbog toga su tijekom 1996. i 1997. godine u ekološkim uvjetima Kaštel Starog kod Splita proveden istraživanja rasta ploda i dinamike akumulacije šećera u sorata trešanja: Gomilička, Stonska duge peteljke i Tugarka.
Istraživanja su pokazala da je rast ploda vrlo zahtjevan proces koji se odražava na akumulaciju šećera, i to naročito glukoze. Prva faza rasta je trajala dulje nego što se inače navodi u literaturi, a razlog su ograničenja u opskrbi šećerima uvjetovana temperaturom zraka i nerazvijenom lisnom površinom. Krivulja RGR pokazuje da su tijekom I i III faze rasta ploda postojala ograničenja, ali nema indikacija da se rast ploda odvija u dvije faze kako to navode De Jong i Goudriaan (1989a) na breskvi.
Količina ukupnih šećera, glukoze, fruktoze, odnos glukoza : fruktoza u momentu berbe su veći u 1996. nego u 1997. Odnos glukoza : fruktoza je stabilan u sorte Tugarka i kreće se oko 1. Količina fruktoze tijekom rasta ploda je veća od količine glukoze, ali je njena dinamika različita, ovisno o tome da li se njena vrijednost izražava na količinu suhe tvari ili na jedan plod. Izuzetak predstavlja jedino sorta Tugarka u 1997. Odnos između glukoze na početku rasta ploda i u momentu dozrijevanja je vrlo velik u svih sorata. U sorte Tugarka iznosi čak 14,69 u 1996. i 14,43 u 1997. Saharoza se javlja sporadično i u vrlo maloj količini. Korelacijski koeficijent između količine sorbitola i količine glukoze je vrlo visok i signifikantan osim u sorte Gomilička u 1996. Korelacijski koeficijent između količine sorbitola i količine fruktoze je vrlo visok i signifikantan osim u sorte Gomilička u 1996. i Stonska u 1997.
Brzina nakupljanja ukupnih šećera, glukoze, fruktoze i sorbitola je u I fazi rasta ploda manja u 1996. nego u 1997., a u II fazi je obrnuto, osim kod sorte Gomilička. Kod sorata Gomilička i Stonska brzina nakupljanja ukupnih šećera, glukoze, fruktoze je najveća u III fazi rasta ploda i manja je u 1996. nego u 1997., a za sorbitol je obrnuto, osim kod sorte Stonska.
Izvorni jezik
Hrvatski