Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 74138

Rast ploda trešnje i dinamika nakupljanja šećera


Jemrić, Tomislav
Rast ploda trešnje i dinamika nakupljanja šećera, 2000., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 74138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rast ploda trešnje i dinamika nakupljanja šećera
(Sweet cherry fruit growth and carbohydrate accumulation)

Autori
Jemrić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.03

Godina
2000

Stranica
78

Mentor
Pavičić, Nikola

Ključne riječi
Prunus avium L.; RGR; glukoza; fruktoza; saharoza; sorbitol
(Prunus avium L.; RGR; glucose; fructose; sucrose; sorbitol)

Sažetak
Pojavom novih slabo bujnih podloga za trešnju javlja se veliki interes za intenzivnu proizvodnju ove do sada zapostavljane voćne vrste. Osobito manjkaju podaci o vezani uz rast ploda i nakupljanje šećera na temelju kojih bi se moglo pristupiti razradi agrotehničkih i pomotehničkih mjera za poboljšanje količine i kvalitete plodova. Zbog toga su tijekom 1996. i 1997. godine u ekološkim uvjetima Kaštel Starog kod Splita proveden istraživanja rasta ploda i dinamike akumulacije šećera u sorata trešanja: Gomilička, Stonska duge peteljke i Tugarka. Istraživanja su pokazala da je rast ploda vrlo zahtjevan proces koji se odražava na akumulaciju šećera, i to naročito glukoze. Prva faza rasta je trajala dulje nego što se inače navodi u literaturi, a razlog su ograničenja u opskrbi šećerima uvjetovana temperaturom zraka i nerazvijenom lisnom površinom. Krivulja RGR pokazuje da su tijekom I i III faze rasta ploda postojala ograničenja, ali nema indikacija da se rast ploda odvija u dvije faze kako to navode De Jong i Goudriaan (1989a) na breskvi. Količina ukupnih šećera, glukoze, fruktoze, odnos glukoza : fruktoza u momentu berbe su veći u 1996. nego u 1997. Odnos glukoza : fruktoza je stabilan u sorte Tugarka i kreće se oko 1. Količina fruktoze tijekom rasta ploda je veća od količine glukoze, ali je njena dinamika različita, ovisno o tome da li se njena vrijednost izražava na količinu suhe tvari ili na jedan plod. Izuzetak predstavlja jedino sorta Tugarka u 1997. Odnos između glukoze na početku rasta ploda i u momentu dozrijevanja je vrlo velik u svih sorata. U sorte Tugarka iznosi čak 14,69 u 1996. i 14,43 u 1997. Saharoza se javlja sporadično i u vrlo maloj količini. Korelacijski koeficijent između količine sorbitola i količine glukoze je vrlo visok i signifikantan osim u sorte Gomilička u 1996. Korelacijski koeficijent između količine sorbitola i količine fruktoze je vrlo visok i signifikantan osim u sorte Gomilička u 1996. i Stonska u 1997. Brzina nakupljanja ukupnih šećera, glukoze, fruktoze i sorbitola je u I fazi rasta ploda manja u 1996. nego u 1997., a u II fazi je obrnuto, osim kod sorte Gomilička. Kod sorata Gomilička i Stonska brzina nakupljanja ukupnih šećera, glukoze, fruktoze je najveća u III fazi rasta ploda i manja je u 1996. nego u 1997., a za sorbitol je obrnuto, osim kod sorte Stonska.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Nikola Pavičić (mentor)

Avatar Url Tomislav Jemrić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jemrić, Tomislav
Rast ploda trešnje i dinamika nakupljanja šećera, 2000., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Jemrić, T. (2000) 'Rast ploda trešnje i dinamika nakupljanja šećera', magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jemri\'{c}, Tomislav}, year = {2000}, pages = {78}, keywords = {Prunus avium L., RGR, glukoza, fruktoza, saharoza, sorbitol}, title = {Rast ploda tre\v{s}nje i dinamika nakupljanja \v{s}e\'{c}era}, keyword = {Prunus avium L., RGR, glukoza, fruktoza, saharoza, sorbitol}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jemri\'{c}, Tomislav}, year = {2000}, pages = {78}, keywords = {Prunus avium L., RGR, glucose, fructose, sucrose, sorbitol}, title = {Sweet cherry fruit growth and carbohydrate accumulation}, keyword = {Prunus avium L., RGR, glucose, fructose, sucrose, sorbitol}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font