Pregled bibliografske jedinice broj: 741052
Suzbijanje korova u povrću
Suzbijanje korova u povrću // Gospodarski list, / (2010), 23/24; 15-16 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 741052 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Suzbijanje korova u povrću
(Weed control in vegetables)
Autori
Barić, Klara
Izvornik
Gospodarski list (0350-3100)
(2010), 23/24;
15-16
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
povrće; korovi; mjere suzbijanja; herbicidi
(vegetables; weeds; measures of control; herbicides)
Sažetak
Prema podacima resornog ministarstva (MPRRR) povrće se u Hrvatskoj (uključujući i krumpir) uzgaja na oko 135 tisuća ha. To je 9, 3% od ukupne površine oranica i vrtova. Proizvodnja se odvija najvećim dijelom (70%) na obiteljskim gospodarstvima. Isti izvor navodi trend povećanja povrćarske proizvodnje u Hrvatskoj. Prema dokumentu Ministarstva Operativni program za razvoj povrćarstva iz 2007. godine navodi se da smo još daleko od nivoa proizvodnje povrća s obzirom na pogodnosti pedoklimatskih uvjeta naše domovine. U dokumentu se navodi niz ograničavajućih čimbenika kao razlog nedostatne proizvodnje i za vlastite potrebe a kamoli za izvoz. Kao jedan od razloga navodi se nedovoljna educiranost proizvođača. Naime, proizvodnja povrća je najzahtjevniji je dio poljoprivredne proizvodnje. Prema navedenom izvoru, najveći dio proizvodnje (više od 90%) odvija se na otvorenom prostoru, u polju. Kod takove proizvodnje najveći ograničavajući činitelj proizvodnje su korovi. Povrćarske kulture, za razliku od većine ratarskih, imaju slabe ili nikakve kompeticijske sposobnosti, zbog čega ih korovi redovito nadvladaju. Problematika suzbijanja korova u povrću vrlo je složena i određuje ju veći brpj činitelja: veliki broj biljnih vrsta, način uzgoja, cilj uzgoja, vrijeme sjetve/sadnje, duljini vegetacije, morfološkim značajkama, ograničen izbor herbicida. Svaki od navedenih na specifičan način utječe na pristup suzbijanju korova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)