Pregled bibliografske jedinice broj: 741045
Utjecaj vremena i načina pohrane na sanitarnu kakvoću dagnje (Mytilus galloprovincialis)
Utjecaj vremena i načina pohrane na sanitarnu kakvoću dagnje (Mytilus galloprovincialis), 2014., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 741045 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vremena i načina pohrane na sanitarnu kakvoću dagnje (Mytilus galloprovincialis)
(Effect of time and storage conditions on sanitary quality of musseel (Mytilus galloprovincialis))
Autori
Milanković, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
16.07
Godina
2014
Stranica
35
Mentor
Šolić, Mladen
Ključne riječi
Escherichia coli; dagnja; Mytilus galloprovincialis; temperatura čuvanja; vrijeme čuvanja
(Escherichia coli; mussel; Mytilus galloprovincialis; storage temperature; storage time)
Sažetak
U radu je istraživana sanitarna kakvoća dagnje (Mytilus galloprovincialis) čuvane u hladnjaku tijekom 3 dana pri temperaturi od 6oC. Cilj rada bio je utvrditi da li se i u kojoj mjeri mijenja broj bakterija u mesu i međuljušturnoj tekućini školjkaša. Rezultati su pokazali da se broj bakterija u dagnjama tijekom čuvanja u hladnjaku nije značajno mijenjao unutar 72 sata i to kroz sve tri istraživane sezone. Također je utvrđeno da nije bilo značajne promjene pH vrijednosti. Ovim je radom utvrđeno da gubitak međuljušturne tekućine tijekom čuvanja u propisanim uvjetima nema bitan utjecaj na promjenu koncentracije E. coli niti na promjenu pH vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
001-0000000-3177 - Vrijeme zadržavanja bakterije Escherichia coli u moru i morskim organizmima (Šolić, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split
Profili:
Mladen Šolić
(mentor)