Pregled bibliografske jedinice broj: 741034
Mikrobiološko pročišćavanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima
Mikrobiološko pročišćavanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima, 2014., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 741034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološko pročišćavanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima
(Microbiological purification of mussel (Mytilus galloprovincialis) under natural conditions)
Autori
Brajčić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
24.02
Godina
2014
Stranica
33
Mentor
Šolić, Mladen
Ključne riječi
Escherichia coli; dagnja; Mytilus galloprovincialis; pročišćavanje; prirodni uvjeti; temperatura; salinitet
(Escherichia coli; mussel; Mytilus galloprovincialis; purification; natural conditions; temperature; salinity)
Sažetak
U ovom je radu istraživana učinkovitost mikrobiološkog pročišćavanja dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima. Uzorci dagnji prikupljani su u uzgojnom području Stipan Jaz u Marinskom zaljevu, sredinom svibnja te početkom rujna 2013. godine. Nakon prirodne kontaminacije u zagađenim područjima, školjkaši su prebacivani u područje mikrobiološke kakvoće A (Marinski zaljev) u svrhu mikrobiološkog pročišćavanja. Pročišćavanje se, u proljetnoj sezoni, odvijalo pri temperaturi od 20-20, 1°C i salinitetu 32-33, 2‰, a u ljetnoj sezoni pri temperaturi od 23, 6°C i salinitetu 37‰. Analize prikupljenih uzoraka obavljane su u mikrobiološkom laboratoriju Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Broj E. coli u uzorcima dagnji određivan je metodom najvjerojatnijeg broja (MPN) prema HRN ISO/TS 16649-3. Rezultati istraživanja potvrđuju mogućnost mikrobiološkog pročišćavanja dagnje u prirodnim uvjetima te su prihvatljive koncentracije E. coli u dagnjama (≤ 230 MPN/100g) dostignute već 24 sata od početka pročišćavanja u obje sezone. Stopa uklanjanja E. coli iz tkiva dagnji bila je nešto viša u proljetnoj sezoni te pri višim početnim koncentracijama E. coli u školjkašima. Značajan utjecaj početnih koncentracija E. coli na vrijeme potrebno za dostizanje njenih prihvatljivih koncentracija, u ovom istraživanju, nije zabilježen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
001-0000000-3177 - Vrijeme zadržavanja bakterije Escherichia coli u moru i morskim organizmima (Šolić, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split
Profili:
Mladen Šolić
(mentor)