Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 741034

Mikrobiološko pročišćavanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima


Brajčić, Tea
Mikrobiološko pročišćavanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima, 2014., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 741034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološko pročišćavanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima
(Microbiological purification of mussel (Mytilus galloprovincialis) under natural conditions)

Autori
Brajčić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
24.02

Godina
2014

Stranica
33

Mentor
Šolić, Mladen

Ključne riječi
Escherichia coli; dagnja; Mytilus galloprovincialis; pročišćavanje; prirodni uvjeti; temperatura; salinitet
(Escherichia coli; mussel; Mytilus galloprovincialis; purification; natural conditions; temperature; salinity)

Sažetak
U ovom je radu istraživana učinkovitost mikrobiološkog pročišćavanja dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima. Uzorci dagnji prikupljani su u uzgojnom području Stipan Jaz u Marinskom zaljevu, sredinom svibnja te početkom rujna 2013. godine. Nakon prirodne kontaminacije u zagađenim područjima, školjkaši su prebacivani u područje mikrobiološke kakvoće A (Marinski zaljev) u svrhu mikrobiološkog pročišćavanja. Pročišćavanje se, u proljetnoj sezoni, odvijalo pri temperaturi od 20-20, 1°C i salinitetu 32-33, 2‰, a u ljetnoj sezoni pri temperaturi od 23, 6°C i salinitetu 37‰. Analize prikupljenih uzoraka obavljane su u mikrobiološkom laboratoriju Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Broj E. coli u uzorcima dagnji određivan je metodom najvjerojatnijeg broja (MPN) prema HRN ISO/TS 16649-3. Rezultati istraživanja potvrđuju mogućnost mikrobiološkog pročišćavanja dagnje u prirodnim uvjetima te su prihvatljive koncentracije E. coli u dagnjama (≤ 230 MPN/100g) dostignute već 24 sata od početka pročišćavanja u obje sezone. Stopa uklanjanja E. coli iz tkiva dagnji bila je nešto viša u proljetnoj sezoni te pri višim početnim koncentracijama E. coli u školjkašima. Značajan utjecaj početnih koncentracija E. coli na vrijeme potrebno za dostizanje njenih prihvatljivih koncentracija, u ovom istraživanju, nije zabilježen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
001-0000000-3177 - Vrijeme zadržavanja bakterije Escherichia coli u moru i morskim organizmima (Šolić, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split

Profili:

Avatar Url Mladen Šolić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brajčić, Tea
Mikrobiološko pročišćavanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima, 2014., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Brajčić, T. (2014) 'Mikrobiološko pročišćavanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima', diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Braj\v{c}i\'{c}, Tea}, year = {2014}, pages = {33}, keywords = {Escherichia coli, dagnja, Mytilus galloprovincialis, pro\v{c}i\v{s}\'{c}avanje, prirodni uvjeti, temperatura, salinitet}, title = {Mikrobiolo\v{s}ko pro\v{c}i\v{s}\'{c}avanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima}, keyword = {Escherichia coli, dagnja, Mytilus galloprovincialis, pro\v{c}i\v{s}\'{c}avanje, prirodni uvjeti, temperatura, salinitet}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Braj\v{c}i\'{c}, Tea}, year = {2014}, pages = {33}, keywords = {Escherichia coli, mussel, Mytilus galloprovincialis, purification, natural conditions, temperature, salinity}, title = {Microbiological purification of mussel (Mytilus galloprovincialis) under natural conditions}, keyword = {Escherichia coli, mussel, Mytilus galloprovincialis, purification, natural conditions, temperature, salinity}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font