Pregled bibliografske jedinice broj: 740641
Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji
Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji // 4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 83-84 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 740641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji
(Major contributors to hidden salt and sugar intake in adults and students from Slavonia)
Autori
Banjari, Ines ; Širić, Martina ; Kenjerić, Daniela ; Sokolić, Darja ; Jurković, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 83-84
ISBN
978-953-7871-33-8
Skup
4. znanstveno-stručni skup Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.12.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
skrivena sol; skriveni šećer; radna populacija; studenti; najznačajniji prehrambeni izvori
(hidden salt; hidden sugar; working population; students; major food contributors)
Sažetak
Visok unos soli i šećera u direktnoj je vezi s brojnim nezaraznim kroničnim bolestima, poput pretilosti, hipertenzijom i dijabetesom tipa 2. Veći dio dnevnog unosa soli unesemo gotovom i polugotovom hranom, te konzumacijom obroka izvan doma. Ovu sol nazivamo skrivenom. Konzumacija slane hrane u direktnoj je vezi sa velikim unosom tzv. skrivenog šećera, najčešće iz zaslađenih napitaka. Cilj rada bio je utvrditi najznačajnije izvore skrivene soli i šećera odrasle radne populacije i studentske populacije Slavonije. Istraživanje je provedeno u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu. Kao najznačajniji izvori skrivene soli za studente ističu se brza hrana, mesni proizvodi, pekarski proizvodi, te mliječni proizvodi. S druge strane, najznačajniji izvori skrivene soli odrasle populacije su mesni proizvodi, pekarski proizvodi, te mliječni proizvodi. Najznačajniji izvori skrivenog šećera u obje skupine predstavljaju dodani šećer i drugi zaslađivači koji se dodaju u već pripremljene napitke (npr. kava, čaj), zatim konzumacija zaslađenih naptaka, te različitih slatkiša (uključujući kolače). Razlike u životnom stilu i prehrambenim navikama odraslih i studenata mogu djelomično objasniti dobivene rezultate.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek