Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 740641

Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji


Banjari, Ines; Širić, Martina; Kenjerić, Daniela; Sokolić, Darja; Jurković, Martina
Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji // 4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 83-84 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 740641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji
(Major contributors to hidden salt and sugar intake in adults and students from Slavonia)

Autori
Banjari, Ines ; Širić, Martina ; Kenjerić, Daniela ; Sokolić, Darja ; Jurković, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 83-84

ISBN
978-953-7871-33-8

Skup
4. znanstveno-stručni skup Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.12.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
skrivena sol; skriveni šećer; radna populacija; studenti; najznačajniji prehrambeni izvori
(hidden salt; hidden sugar; working population; students; major food contributors)

Sažetak
Visok unos soli i šećera u direktnoj je vezi s brojnim nezaraznim kroničnim bolestima, poput pretilosti, hipertenzijom i dijabetesom tipa 2. Veći dio dnevnog unosa soli unesemo gotovom i polugotovom hranom, te konzumacijom obroka izvan doma. Ovu sol nazivamo skrivenom. Konzumacija slane hrane u direktnoj je vezi sa velikim unosom tzv. skrivenog šećera, najčešće iz zaslađenih napitaka. Cilj rada bio je utvrditi najznačajnije izvore skrivene soli i šećera odrasle radne populacije i studentske populacije Slavonije. Istraživanje je provedeno u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu. Kao najznačajniji izvori skrivene soli za studente ističu se brza hrana, mesni proizvodi, pekarski proizvodi, te mliječni proizvodi. S druge strane, najznačajniji izvori skrivene soli odrasle populacije su mesni proizvodi, pekarski proizvodi, te mliječni proizvodi. Najznačajniji izvori skrivenog šećera u obje skupine predstavljaju dodani šećer i drugi zaslađivači koji se dodaju u već pripremljene napitke (npr. kava, čaj), zatim konzumacija zaslađenih naptaka, te različitih slatkiša (uključujući kolače). Razlike u životnom stilu i prehrambenim navikama odraslih i studenata mogu djelomično objasniti dobivene rezultate.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Banjari, Ines; Širić, Martina; Kenjerić, Daniela; Sokolić, Darja; Jurković, Martina
Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji // 4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 83-84 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Banjari, I., Širić, M., Kenjerić, D., Sokolić, D. & Jurković, M. (2014) Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji. U: Kralik, G. (ur.)4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, author = {Banjari, Ines and \v{S}iri\'{c}, Martina and Kenjeri\'{c}, Daniela and Sokoli\'{c}, Darja and Jurkovi\'{c}, Martina}, editor = {Kralik, G.}, year = {2014}, pages = {83-84}, keywords = {skrivena sol, skriveni \v{s}e\'{c}er, radna populacija, studenti, najzna\v{c}ajniji prehrambeni izvori}, isbn = {978-953-7871-33-8}, title = {Najzna\v{c}ajniji izvori skrivene soli i \v{s}e\'{c}era u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji}, keyword = {skrivena sol, skriveni \v{s}e\'{c}er, radna populacija, studenti, najzna\v{c}ajniji prehrambeni izvori}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Banjari, Ines and \v{S}iri\'{c}, Martina and Kenjeri\'{c}, Daniela and Sokoli\'{c}, Darja and Jurkovi\'{c}, Martina}, editor = {Kralik, G.}, year = {2014}, pages = {83-84}, keywords = {hidden salt, hidden sugar, working population, students, major food contributors}, isbn = {978-953-7871-33-8}, title = {Major contributors to hidden salt and sugar intake in adults and students from Slavonia}, keyword = {hidden salt, hidden sugar, working population, students, major food contributors}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font