Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 740640

Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa


Banjari, Ines; Ačkar, Đurđica; Marić, Marija; Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa // 4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 49-50 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 740640 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa
(Determination of the glycaemic index of corn snack products with addition of apple pomace and brewers' spent grain)

Autori
Banjari, Ines ; Ačkar, Đurđica ; Marić, Marija ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 49-50

ISBN
978-953-7871-33-8

Skup
4. znanstveno-stručni skup Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.12.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
glikemijski indeks; kukuruzni snack proizvodi; ekstruzija; nusproizvodi prehrambene industrije; razvoj novih proizvoda
(glycaemic index; corn snack products; extrusion; by-products of food industry; development of new products)

Sažetak
Provedeno je kontrolirano kliničko istraživanje s ciljem utvrđivanja glikemijskog indeksa (GI) novorazvijenih kukuruznih snack proizvoda s 10%- tnim dodatkom nusproizvoda prehrambene industrije (osušeni trop jabuke i pivski trop), a prema metodi ISO 26 642:2010, te njihov potencijal za komercijalizaciju. Uzorak s pivskim tropom imao je statistički značajno najnižu prihvatljivost (4, 60±1, 35) i subjektivni osjećaj sitosti (27, 8±17, 1) a najveću površinu ispod krivulje iAUC (212, 5±61, 2). Uzorak s dodatkom tropa jabuke pokazao je najbolji potencijal za komercijalizaciju: visoka prihvatljivost (4, 10±1, 73), najviši subjektivni osjećaj sitosti (46, 0±22, 8), najniža iAUC (159, 2±92, 2), te statistički značajno najniži GI (91, 4±35, 0). Potencijal za komercijalizaciju je višestruk: racionalizacija troškova tehnoloških postupaka proizvodnje, smanjenje količine otpada, povećavanje profita, imaju povećanu nutritivnu vrijednost tj. funkcionalni su proizvodi, ne postavljaju posebne zahtjeve u procesu ekstruzije, a u konačnom proizvodu ne dolazi do promjene u organoleptici i ne izazivaju nuspojave prilikom konzumacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Banjari, Ines; Ačkar, Đurđica; Marić, Marija; Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa // 4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 49-50 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Banjari, I., Ačkar, Đ., Marić, M., Jozinović, A., Babić, J. & Šubarić, D. (2014) Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa. U: Kralik, G. (ur.)4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, author = {Banjari, Ines and A\v{c}kar, \DJur\djica and Mari\'{c}, Marija and Jozinovi\'{c}, Antun and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, editor = {Kralik, G.}, year = {2014}, pages = {49-50}, keywords = {glikemijski indeks, kukuruzni snack proizvodi, ekstruzija, nusproizvodi prehrambene industrije, razvoj novih proizvoda}, isbn = {978-953-7871-33-8}, title = {Odre\djivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa}, keyword = {glikemijski indeks, kukuruzni snack proizvodi, ekstruzija, nusproizvodi prehrambene industrije, razvoj novih proizvoda}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Banjari, Ines and A\v{c}kar, \DJur\djica and Mari\'{c}, Marija and Jozinovi\'{c}, Antun and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, editor = {Kralik, G.}, year = {2014}, pages = {49-50}, keywords = {glycaemic index, corn snack products, extrusion, by-products of food industry, development of new products}, isbn = {978-953-7871-33-8}, title = {Determination of the glycaemic index of corn snack products with addition of apple pomace and brewers' spent grain}, keyword = {glycaemic index, corn snack products, extrusion, by-products of food industry, development of new products}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font