Pregled bibliografske jedinice broj: 740640
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa // 4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 49-50 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 740640 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa
(Determination of the glycaemic index of corn snack products with addition of apple pomace and brewers' spent grain)
Autori
Banjari, Ines ; Ačkar, Đurđica ; Marić, Marija ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 49-50
ISBN
978-953-7871-33-8
Skup
4. znanstveno-stručni skup Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.12.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
glikemijski indeks; kukuruzni snack proizvodi; ekstruzija; nusproizvodi prehrambene industrije; razvoj novih proizvoda
(glycaemic index; corn snack products; extrusion; by-products of food industry; development of new products)
Sažetak
Provedeno je kontrolirano kliničko istraživanje s ciljem utvrđivanja glikemijskog indeksa (GI) novorazvijenih kukuruznih snack proizvoda s 10%- tnim dodatkom nusproizvoda prehrambene industrije (osušeni trop jabuke i pivski trop), a prema metodi ISO 26 642:2010, te njihov potencijal za komercijalizaciju. Uzorak s pivskim tropom imao je statistički značajno najnižu prihvatljivost (4, 60±1, 35) i subjektivni osjećaj sitosti (27, 8±17, 1) a najveću površinu ispod krivulje iAUC (212, 5±61, 2). Uzorak s dodatkom tropa jabuke pokazao je najbolji potencijal za komercijalizaciju: visoka prihvatljivost (4, 10±1, 73), najviši subjektivni osjećaj sitosti (46, 0±22, 8), najniža iAUC (159, 2±92, 2), te statistički značajno najniži GI (91, 4±35, 0). Potencijal za komercijalizaciju je višestruk: racionalizacija troškova tehnoloških postupaka proizvodnje, smanjenje količine otpada, povećavanje profita, imaju povećanu nutritivnu vrijednost tj. funkcionalni su proizvodi, ne postavljaju posebne zahtjeve u procesu ekstruzije, a u konačnom proizvodu ne dolazi do promjene u organoleptici i ne izazivaju nuspojave prilikom konzumacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Đurđica Ačkar
(autor)
Ines Banjari
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)