Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 740597

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja iz koštice marelice


Kostelac, Ivana
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja iz koštice marelice, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 740597 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja iz koštice marelice
(The production and stabilization of cold-pressed apricot kernel oil)

Autori
Kostelac, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.12

Godina
2014

Stranica
59

Mentor
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela

Ključne riječi
ulje koštice marelice ; prešanje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(apricot kernel oil ; pressing ; oxidation stability ; antioxidants)

Sažetak
Prunus armeniaca L. (Rosaceae) je vrlo važna ljekovita jestiva biljna vrsta, poznatija pod nazivom „marelica“, koja sadrži široku paletu bioaktivnih komponenti, te je njena konzumacija povezana sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti. Postupkom prešanja koštice marelice proizvedena su tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Nakon postupka centrifugiranja sirovog ulja dobiveno je hladno prešano ulje koštice marelice. U ovom radu ispitan je utjecaj procesnih parametara prešanja - temperatura, veličina otvora glave preše, brzina pužnice (frekvencija elektromotora) - na iskorištenje ulja i osnovne parametre kvalitete hladno prešanog ulja koštice marelice. Određena je oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodanih antioksidanasa, primjenom Oven testa te je utvrđen utjecaj dodatka prirodnog antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja marelice. Antioksidansi korišteni u ovom istraživanju su: ekstrakt ružmarina (OxyLess®.CS), ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt nara u koncentracijama 0, 1 % i 0, 2 %, te eterično ulje majčine dušice, origana, bosiljka i rtanjskog čaja (0, 05 %). Rezultati ispitivanja prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom četiri dana testa. Najveće iskorištenje ulja kod prešanja sjemenki koštica marelice dobiveno je kod procesnih parametara: nastavak za izlaz pogače 6 mm, brzina pužnice 20 Hz i temperatura glave preše 100 °C. Od ispitivanih prirodnih antioksidanasa najbolji antioksidacijski učinak pokazuju ekstrakt zelenog čaja (0, 1 % i 0, 2 %) i eterično ulje majčine dušice (0, 05 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kostelac, Ivana
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja iz koštice marelice, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kostelac, I. (2014) 'Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja iz koštice marelice', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kostelac, Ivana}, year = {2014}, pages = {59}, keywords = {ulje ko\v{s}tice marelice, pre\v{s}anje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, title = {Proizvodnja i stabilizacija hladno pre\v{s}anog ulja iz ko\v{s}tice marelice}, keyword = {ulje ko\v{s}tice marelice, pre\v{s}anje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kostelac, Ivana}, year = {2014}, pages = {59}, keywords = {apricot kernel oil, pressing, oxidation stability, antioxidants}, title = {The production and stabilization of cold-pressed apricot kernel oil}, keyword = {apricot kernel oil, pressing, oxidation stability, antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font