Pregled bibliografske jedinice broj: 740597
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja iz koštice marelice
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja iz koštice marelice, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 740597 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja iz
koštice marelice
(The production and stabilization of cold-pressed
apricot kernel oil)
Autori
Kostelac, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.12
Godina
2014
Stranica
59
Mentor
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela
Ključne riječi
ulje koštice marelice ; prešanje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(apricot kernel oil ; pressing ; oxidation stability ; antioxidants)
Sažetak
Prunus armeniaca L. (Rosaceae) je vrlo važna ljekovita jestiva biljna vrsta, poznatija pod nazivom „marelica“, koja sadrži široku paletu bioaktivnih komponenti, te je njena konzumacija povezana sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti. Postupkom prešanja koštice marelice proizvedena su tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Nakon postupka centrifugiranja sirovog ulja dobiveno je hladno prešano ulje koštice marelice. U ovom radu ispitan je utjecaj procesnih parametara prešanja - temperatura, veličina otvora glave preše, brzina pužnice (frekvencija elektromotora) - na iskorištenje ulja i osnovne parametre kvalitete hladno prešanog ulja koštice marelice. Određena je oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodanih antioksidanasa, primjenom Oven testa te je utvrđen utjecaj dodatka prirodnog antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja marelice. Antioksidansi korišteni u ovom istraživanju su: ekstrakt ružmarina (OxyLess®.CS), ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt nara u koncentracijama 0, 1 % i 0, 2 %, te eterično ulje majčine dušice, origana, bosiljka i rtanjskog čaja (0, 05 %). Rezultati ispitivanja prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom četiri dana testa. Najveće iskorištenje ulja kod prešanja sjemenki koštica marelice dobiveno je kod procesnih parametara: nastavak za izlaz pogače 6 mm, brzina pužnice 20 Hz i temperatura glave preše 100 °C. Od ispitivanih prirodnih antioksidanasa najbolji antioksidacijski učinak pokazuju ekstrakt zelenog čaja (0, 1 % i 0, 2 %) i eterično ulje majčine dušice (0, 05 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek