Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 740596

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja chie (Salvia hispanica L.)


Lijić, Martina
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja chie (Salvia hispanica L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 740596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja chie (Salvia hispanica L.)
(The production and stabilization of cold-pressed chia oil (Salvia hispanica L.))

Autori
Lijić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.12

Godina
2014

Stranica
65

Mentor
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela

Ključne riječi
ulje chie ; pužna preša ; procesni parametri ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(chia oil ; screw press ; process parameters ; oxidation stability ; antioxidants)

Sažetak
Salvia hispanica L. (chia) je biljka iz porodice Labiatae, čije sjemenke sadrže 25-35 % ulja i imaju visok sadržaj omega-3 linolenske masne kiseline. Hladno prešano ulje chie proizvedeno je postupkom prešanja sjemenki chie na kontinuiranoj pužnoj preši, pri čemu su dobivena tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Nakon prešanja provedeno je prirodno taloženje dobivenog sirovog ulja i vakuum fltracija. U ovom radu ispitivan je utjecaj procesnih parametara prešanja chie (temperatura zagrijavanja glave preše, veličina otvora glave preše i brzina pužnice -frekvencija elektromotora) na iskorištenje ulja i osnovne parametre kvalitete hladno prešanog ulja chie. Također je određena i oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodanih antioksidanasa. Ispitivan je utjecaj pojedinog prirodnog antioksidansa na održivost hladno prešanog ulja chie. Primjenom standardnih metoda, određeni su parametri kvalitete ulja: peroksidni broj, udio slobodnih masnih kiselina, netopljive nečistoće, udio vlage u ulju. Antioksidansi korišteni u ovom istraživanju su: ekstrakt ružmarina (OxyLess®.CS), ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt nara, ekstrakt maslinovog lista, eterična ulja origana, kadulje i rtanjskog čaja. Oksidacijska stabilnost ulja ispitana je primjenom Oven testa. Rezultati ispitivanja prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom 4 dana trajanja testa. Najveće iskorištenje ulja kod prešanja sjemenke chie dobiveno je primjenom sljedećih procesnih parametara: nastavak za izlaz pogače 8 mm, brzina pužnice 35 Hz i temperatura glave preše 100°C. Od ispitivanih prirodnih antioksidanasa značajni antioksidacijski učinak pokazao je samo ekstrakt ružmarina OxyLess®.CS i ekstrakt zelenog čaja u udjelima 0, 1 % i 0, 3 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lijić, Martina
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja chie (Salvia hispanica L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lijić, M. (2014) 'Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja chie (Salvia hispanica L.)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Liji\'{c}, Martina}, year = {2014}, pages = {65}, keywords = {ulje chie, pu\v{z}na pre\v{s}a, procesni parametri, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, title = {Proizvodnja i stabilizacija hladno pre\v{s}anog ulja chie (Salvia hispanica L.)}, keyword = {ulje chie, pu\v{z}na pre\v{s}a, procesni parametri, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Liji\'{c}, Martina}, year = {2014}, pages = {65}, keywords = {chia oil, screw press, process parameters, oxidation stability, antioxidants}, title = {The production and stabilization of cold-pressed chia oil (Salvia hispanica L.)}, keyword = {chia oil, screw press, process parameters, oxidation stability, antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font