Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 739989

Optimizacija ekstrakcije fenolnih spojeva iz komine masline


Filipović Grčić, Goran
Optimizacija ekstrakcije fenolnih spojeva iz komine masline, 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 739989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija ekstrakcije fenolnih spojeva iz komine masline
(The extraction of phenolic compounds from olive pomace)

Autori
Filipović Grčić, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
39

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
fenoli; komina masline; antioksidans; ekstrakcija; optimizacija
(phenols; olive pomace; antioxidant; extraction; optimization)

Sažetak
Maslina (Oliva europaea L. Oleaceae) se stoljećima tradicionalno uzgaja na području Mediterana. Bogato nutrijentima i nezasićenim masnim kiselinama, maslinovo ulje postalo je simbolom mediteranskog načina prehrane i zdravog življenja što je dovelo do velikog porasta uzgajanja ove biljke i njezine prerade. To je dovelo do porasta nusprodukata u procesu dobivanja maslinovog ulja koji su ekološki neprihvatljivi i teški za zbrinjavanje dok u njima istovremeno zaostaje značajna količina prirodnih fenola koji svojim antioksidativnim učinkom mogu biti korisni u ljudskoj prehrani. Cilj ovog istraživanja bio je optimirati uvjete ekstrakcije fenola iz komine masline dobivene dvofaznom ekstrakcijom maslinovog ulja. U tu svrhu ispitivan je utjecaj ekstrakcijskog sredstva, vrijeme trajanja ekstrakcije, utjecaj temperature i pH na udio fenola i antioksidativnu sposobnost ekstrakta. Udio ukupnih fenola je određen Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidativna sposobnost TEAC metodom. Ispitivanjem je utvrđeno da su uvjeti ekstrakcije optimalni korištenjem 60 % etanola kao ekstrakcijskog sredstva na temperaturi 70 oC pri pH od 8.5 dok vrijeme ekstrakcije nije bitno utjecalo na promatrane parametre. Dobiveni rezultati mogu biti korisni u daljnjim istraživanjima te mogu naći primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i tehnologiji u svrhu korištenja fenolnih spojeva iz komine masline kao prirodnog izvora antiosidansa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija

Napomena
Diplomski rad



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Filipović Grčić, Goran
Optimizacija ekstrakcije fenolnih spojeva iz komine masline, 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Filipović Grčić, G. (2014) 'Optimizacija ekstrakcije fenolnih spojeva iz komine masline', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Filipovi\'{c} Gr\v{c}i\'{c}, Goran}, year = {2014}, pages = {39}, keywords = {fenoli, komina masline, antioksidans, ekstrakcija, optimizacija}, title = {Optimizacija ekstrakcije fenolnih spojeva iz komine masline}, keyword = {fenoli, komina masline, antioksidans, ekstrakcija, optimizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Filipovi\'{c} Gr\v{c}i\'{c}, Goran}, year = {2014}, pages = {39}, keywords = {phenols, olive pomace, antioxidant, extraction, optimization}, title = {The extraction of phenolic compounds from olive pomace}, keyword = {phenols, olive pomace, antioxidant, extraction, optimization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font