Pregled bibliografske jedinice broj: 739989
Optimizacija ekstrakcije fenolnih spojeva iz komine masline
Optimizacija ekstrakcije fenolnih spojeva iz komine masline, 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 739989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija ekstrakcije fenolnih spojeva iz komine masline
(The extraction of phenolic compounds from olive pomace)
Autori
Filipović Grčić, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
39
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
fenoli; komina masline; antioksidans; ekstrakcija; optimizacija
(phenols; olive pomace; antioxidant; extraction; optimization)
Sažetak
Maslina (Oliva europaea L. Oleaceae) se stoljećima tradicionalno uzgaja na području Mediterana. Bogato nutrijentima i nezasićenim masnim kiselinama, maslinovo ulje postalo je simbolom mediteranskog načina prehrane i zdravog življenja što je dovelo do velikog porasta uzgajanja ove biljke i njezine prerade. To je dovelo do porasta nusprodukata u procesu dobivanja maslinovog ulja koji su ekološki neprihvatljivi i teški za zbrinjavanje dok u njima istovremeno zaostaje značajna količina prirodnih fenola koji svojim antioksidativnim učinkom mogu biti korisni u ljudskoj prehrani. Cilj ovog istraživanja bio je optimirati uvjete ekstrakcije fenola iz komine masline dobivene dvofaznom ekstrakcijom maslinovog ulja. U tu svrhu ispitivan je utjecaj ekstrakcijskog sredstva, vrijeme trajanja ekstrakcije, utjecaj temperature i pH na udio fenola i antioksidativnu sposobnost ekstrakta. Udio ukupnih fenola je određen Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidativna sposobnost TEAC metodom. Ispitivanjem je utvrđeno da su uvjeti ekstrakcije optimalni korištenjem 60 % etanola kao ekstrakcijskog sredstva na temperaturi 70 oC pri pH od 8.5 dok vrijeme ekstrakcije nije bitno utjecalo na promatrane parametre. Dobiveni rezultati mogu biti korisni u daljnjim istraživanjima te mogu naći primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i tehnologiji u svrhu korištenja fenolnih spojeva iz komine masline kao prirodnog izvora antiosidansa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
Napomena
Diplomski rad
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)