Pregled bibliografske jedinice broj: 739987
Određivanje nutritivnog sastava ploda kostele (Celtis australis L.)
Određivanje nutritivnog sastava ploda kostele (Celtis australis L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 739987 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje nutritivnog sastava ploda kostele (Celtis australis L.)
(Determination of nutritive structure of Mediterranean hackberry products (Celtis australis L.))
Autori
Hodak, Karla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2014
Stranica
46
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
Kostela; nutritivni sastav; lipidi; proteini; ugljikohidrati; prirodni invert; ukupni invert; vlaga; pepeo; metoda po Soxhlet-u; metoda po Kjeldahl-u; metoda po Luff-Schoorlu
(Mediterranean hackberry; nutritive structure; lipids; proteins; carbohydrates; natural invert sugar; overall invert; moisture; ash; Soxhlet method; Kjeldahl method; Luff-Schoorl method)
Sažetak
Kostela, Celtis Australis L., listopadna biljka iz porodice brijestovki Ulmaceae poznata je još od davnina, ali su saznanja o kemijskom i nutritivnom sastavu njenog ploda vrlo štura. Iako kostela u Hrvatskoj nije poznata kao ljekovita biljka, u nekim zemljama njezini se plodovi koriste u narodnoj medicini po čemu možemo pretpostaviti da ima farmakološko djelovanje. Do danas su istražena morfološka svojstva kostele, a dostupno je i nekoliko istaživanja vezanih uz nutritivni sastav ploda te antioksidativno djelovanje i polifenolni sastav lista kostele. Cilj ovog diplomskog rada bio je po prvi puta istražiti makronutritivni sastav plodova kostele prikupljenih u hrvatskom priobalju, u različitim stadijima zrenja. Istraživanja koja obuhvaća ovaj diplomski rad provedena su na uzorcima brašna kostele (Celtis australis L., Ulmaceae) sakupljanima kroz tri različita stadija zrenja. Plodovi kostele (koštunica) brani su tijekom kolovoza, rujna i listopada 2013. godine. Određivao se udio lipida, proteina, ugljikohidrata, vlage i pepela. Udio lipida u ispitivanim uzorcima kostele vrlo je nizak i kreće se od 0, 57 % do 1, 06 % te se smanjuje sa zrenjem ploda kostele. Udio proteina određen je metodom po Kjeldahl-u te se u analiziranim uzorcima kreće od 3, 41 % do 5, 91 % i smanjuje se sa zriobom ploda. Udio prirodnog invertnog šećera u uzorku kostele kreće se od 24, 70 % do 27, 32 %, a udio ukupnog inverta značajno raste, od 39, 66 % do 79, 34 %, pri čemu najzreliji uzorak kostele ima najveći udio prirodnog i ukupnog inverta. Udio pepela u ispitivanim uzorcima kostele kreće se od 5, 73 % do 8, 78 % te se smanjuje sa zriobom ploda. Obzirom na mali broj literaturnih podataka, rezultati dobiveni u okviru ovog diplomskog rada predstavljaju bitan doprinos trenutnim saznanjima o nutritivnom sastavu ploda kostele te daju uvid u mogućnosti korištenja njenog usplođa kao alternativnog, ali vrijednog, dodatka svakodnevnoj prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
Napomena
Diplomski rad
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)