Pregled bibliografske jedinice broj: 73992
Kvaliteta plodova trešanja (Prunus avium L.)
Kvaliteta plodova trešanja (Prunus avium L.) // Pomologia Croatica, 2 (1996), 1-4; 63-77 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 73992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta plodova trešanja (Prunus avium L.)
(Sweet cherry (Prunus avium L.) fruit quality)
Autori
Jemrić, Tomislav
Izvornik
Pomologia Croatica (1330-6626) 2
(1996), 1-4;
63-77
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
trešnja; kvaliteta plodova; sorta; podloga; ekološki uvjeti; reljef; agrotehnika; pomotehnika; bolest; štetočinja; berba; skladištenje
(sweet cherry; fruit quality; cultivar; rootstock; environmental conditions; relief; agrotechnic; pomotechnic; disease; pest; picking; storage)
Sažetak
Na kvalitetu plodova utječu slijedeći čimbenici: sorta, podloga, ekološki uvjeti (klima i tlo), agrotehnika, pomotehnika, primjena regulatora rasta, napad bolesti i štetočinja, način berbe i skladištenje. Postoji i čitav niz čimbenika koji se teško mogu kontrolirati, a odražavaju uticaj na kvalitetu plodova trešanja. Različitim pomo i agrotehničkim zahvatima kvalitetu možemo poboljšati, ali i pogoršati, pa o tome treba strogo voditi računa. Proizvodnju trešanja uvijek treba locirati u klimatski i edafski najpovoljnijim područjima. Za svako područje treba odrediti kvalitetan sortiment i tehnologiju kako bi se postigla optimalna kvaliteta uz najniže troškove.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts