Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 739286

Utjecaj zrenja na udio polifenola i antioksadativnu aktivnost ploda kostele (Celtis australis L.)


Novoselac, Dora
Utjecaj zrenja na udio polifenola i antioksadativnu aktivnost ploda kostele (Celtis australis L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 739286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj zrenja na udio polifenola i antioksadativnu aktivnost ploda kostele (Celtis australis L.)
(Impact of ripening on polyphenolic content and antioxydant activity of hackberry (Celtis australis L.))

Autori
Novoselac, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2014

Stranica
52

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
kostela; polifenoli; antioksidativna aktivnost; zrenje
(hackberry; polyphenols; antioxidant activity; ripening)

Sažetak
Kostela je biljka mediteranskog područja poznata u narodnoj medicini kao adstrigens i u indijskoj kulturi kao lijek kod bolova u zglobovima i prijeloma kosti, dok njena upotreba kao izvora antioksidansa nije poznata niti istraživana. U okviru ovog istraživanaj određen je udio tanina, fenola, TeAc antioksidativni potencijal DPPH antioksidativni potencijal (sposobnost vezanja radikala) i ORAC antioksidativni potencijal ploda kostele (Celtis australis L.) kroz tri različita stadija zrenja. Uzorci su prikupljani kroz kolovoz, rujan i listopad 2013. godine. Ovaj rad ukazat će na razliku u kemijskom sastavu i antioksidativnoj aktivnosti tokom zrenja ploda kostele s našeg priobalja, što je do danas potpuno ne istraženo. Provedenim istraživanjima utvrđeno je da se udio fenola, tanina kao i antioksidativni potencijal mijenjaju tokom zrenja ploda. Udio fenola i tanina tokom kolovoza i rujna statistički se značajno razlikuje od udjela fenola i tanina u listopadu. Najmanji udio fenolasadrži plod u listopadu, 45.91 mg GAE/g, dok se vrijednosti tokom kolovoza i rujna kreću od 62.29 mg GAE/g do 77.84 mg GAE/g brašna kostele.Udio tanina također je najmanji u listopadu i iznosi 7.51 mg GAE/g , a vrijednosti u kolovozu i rujnu kreću se od 27.28mg GAE/g do 37.98 mg GAE/g brašna kostele. Antioksidativni potencijali (izmjereni trima metodama) tokom kolovoza i rujana statistički značajno se razlikuju od antioksidativnog potencijala u listopadu. Najmanji antioksidativni potencija posjeduje plod u listopadu, a najveći posjeduje plod tokom kolovoza i rujna. Dodatno, ORAC antioksidativni potencijal statistički značajno se razlikuje između sva tri stadija zrenja. Najveći ORAC antioksidativni potencijal posjeduje plod u kolovozu, manju vrijednost posjeduju plod u rujnu, a najmanju vrijednost plod u listopadu. Rezultati ovog istraživanja prvi su dostupni podaci o udjelu fenola, tanina i antioksidativnoj aktivnosti ploda kostele tokom zrenja. S obzirom na dobivene rezultata, jasno je da postoji potreba za daljnjim istraživanjem kemijskog sastavai antioksidativne aktivnosti ploda kostele te povezanost istih, a u svrhu eventualne kultivacije te mogućnosti uporabe kostele u razvoju funkcionalne hrane i nutraceutika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija

Napomena
Diplomski rad



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novoselac, Dora
Utjecaj zrenja na udio polifenola i antioksadativnu aktivnost ploda kostele (Celtis australis L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Novoselac, D. (2014) 'Utjecaj zrenja na udio polifenola i antioksadativnu aktivnost ploda kostele (Celtis australis L.)', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novoselac, Dora}, year = {2014}, pages = {52}, keywords = {kostela, polifenoli, antioksidativna aktivnost, zrenje}, title = {Utjecaj zrenja na udio polifenola i antioksadativnu aktivnost ploda kostele (Celtis australis L.)}, keyword = {kostela, polifenoli, antioksidativna aktivnost, zrenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novoselac, Dora}, year = {2014}, pages = {52}, keywords = {hackberry, polyphenols, antioxidant activity, ripening}, title = {Impact of ripening on polyphenolic content and antioxydant activity of hackberry (Celtis australis L.)}, keyword = {hackberry, polyphenols, antioxidant activity, ripening}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font