Pregled bibliografske jedinice broj: 739286
Utjecaj zrenja na udio polifenola i antioksadativnu aktivnost ploda kostele (Celtis australis L.)
Utjecaj zrenja na udio polifenola i antioksadativnu aktivnost ploda kostele (Celtis australis L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 739286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj zrenja na udio polifenola i antioksadativnu aktivnost ploda kostele (Celtis australis L.)
(Impact of ripening on polyphenolic content and antioxydant activity of hackberry (Celtis australis L.))
Autori
Novoselac, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2014
Stranica
52
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
kostela; polifenoli; antioksidativna aktivnost; zrenje
(hackberry; polyphenols; antioxidant activity; ripening)
Sažetak
Kostela je biljka mediteranskog područja poznata u narodnoj medicini kao adstrigens i u indijskoj kulturi kao lijek kod bolova u zglobovima i prijeloma kosti, dok njena upotreba kao izvora antioksidansa nije poznata niti istraživana. U okviru ovog istraživanaj određen je udio tanina, fenola, TeAc antioksidativni potencijal DPPH antioksidativni potencijal (sposobnost vezanja radikala) i ORAC antioksidativni potencijal ploda kostele (Celtis australis L.) kroz tri različita stadija zrenja. Uzorci su prikupljani kroz kolovoz, rujan i listopad 2013. godine. Ovaj rad ukazat će na razliku u kemijskom sastavu i antioksidativnoj aktivnosti tokom zrenja ploda kostele s našeg priobalja, što je do danas potpuno ne istraženo. Provedenim istraživanjima utvrđeno je da se udio fenola, tanina kao i antioksidativni potencijal mijenjaju tokom zrenja ploda. Udio fenola i tanina tokom kolovoza i rujna statistički se značajno razlikuje od udjela fenola i tanina u listopadu. Najmanji udio fenolasadrži plod u listopadu, 45.91 mg GAE/g, dok se vrijednosti tokom kolovoza i rujna kreću od 62.29 mg GAE/g do 77.84 mg GAE/g brašna kostele.Udio tanina također je najmanji u listopadu i iznosi 7.51 mg GAE/g , a vrijednosti u kolovozu i rujnu kreću se od 27.28mg GAE/g do 37.98 mg GAE/g brašna kostele. Antioksidativni potencijali (izmjereni trima metodama) tokom kolovoza i rujana statistički značajno se razlikuju od antioksidativnog potencijala u listopadu. Najmanji antioksidativni potencija posjeduje plod u listopadu, a najveći posjeduje plod tokom kolovoza i rujna. Dodatno, ORAC antioksidativni potencijal statistički značajno se razlikuje između sva tri stadija zrenja. Najveći ORAC antioksidativni potencijal posjeduje plod u kolovozu, manju vrijednost posjeduju plod u rujnu, a najmanju vrijednost plod u listopadu. Rezultati ovog istraživanja prvi su dostupni podaci o udjelu fenola, tanina i antioksidativnoj aktivnosti ploda kostele tokom zrenja. S obzirom na dobivene rezultata, jasno je da postoji potreba za daljnjim istraživanjem kemijskog sastavai antioksidativne aktivnosti ploda kostele te povezanost istih, a u svrhu eventualne kultivacije te mogućnosti uporabe kostele u razvoju funkcionalne hrane i nutraceutika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
Napomena
Diplomski rad
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)