Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 739238

Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.)


Samardžić, Nela
Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 739238 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.)
(Protein content in wild varieties of red clover (Trifolium pratense L.))

Autori
Samardžić, Nela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2014

Stranica
49

Mentor
Vedrina-Dragojević, Irena

Neposredni voditelj
Vitali čepo, Dubravka

Ključne riječi
crvena djetelina; proteini; prehrana
(red clover; proteins; nutrition)

Sažetak
Sve veće potreba za hranom bogatom proteinima i rastući neželjeni ekološki učinci proizvodnje hrane animalnog porijekla imaju za posljedicu istraživanja novih biljnih izvora proteina. Unatoč nižoj biološkoj vrijednosti, odgovarajućim kombiniranjem biljnih proteina mogu se u potpunosti zadovoljiti nutritivne potrebe. Crvena djetelina (lat. trifolium pratense L.) je biljka koja sadrži značajan udio proteina pa predstavlja potencijalni novi izvor proteina u prehrambenoj industriji. U okviru ovog istraživanja određen je udio proteina u listovima četiri divlje sorte crvene djeteline prikupljene na pokusnim poljima Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tijekom dvije uzastopne godine. Nakon sušenja i mljevenja lista udio proteina određen je metodom po Kjeldahlu. Dobiveni rezulatati pokazali su da je udio proteina u listu crvene djeteline u obje godine (raspon od 13.39 g/100 g lista do 16.02 g/100 g lista) u skladu sa dostupnim literaturnim podacima. Najviši udio proteina (prosječne vrijednosti kroz dvije uzastopne godine) određen je u sorti 1 (15.04 g/100 g), a najniži u sortama 3 i 4 (13.85 i 13.81 g/100 g) što ukazuje na to da genotip bitno utječe na udio proteina u biljci. Uspoređujući udio proteina u dvije različite godine, ustanovljen je značajan agro-klimatski utjecaj jer je u tri od četiri istraživane sorte udio proteina bio viši u 2006. godini, a pokazale su se i statistički značajne razlike između udjela proteina u šaržama iste sorte i iste godine. U usporedbi sa drugim istraživanim alternativnim izvorima proteina, listovi analiziranih divljih sorti crvene djeteline pokazali su se izuzetno kvalitetnom sirovinom kojoj bi se udio proteina mogao i dodatno povećati primjenom intenzivnijih agrotehničkih principa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija

Napomena
Diplomski rad



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Samardžić, Nela
Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Samardžić, N. (2014) 'Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.)', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Samard\v{z}i\'{c}, Nela}, year = {2014}, pages = {49}, keywords = {crvena djetelina, proteini, prehrana}, title = {Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.)}, keyword = {crvena djetelina, proteini, prehrana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Samard\v{z}i\'{c}, Nela}, year = {2014}, pages = {49}, keywords = {red clover, proteins, nutrition}, title = {Protein content in wild varieties of red clover (Trifolium pratense L.)}, keyword = {red clover, proteins, nutrition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font