Pregled bibliografske jedinice broj: 739238
Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.)
Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 739238 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio proteina u divljim sortama crvene djeteline (Trifolium pratense L.)
(Protein content in wild varieties of red clover (Trifolium pratense L.))
Autori
Samardžić, Nela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2014
Stranica
49
Mentor
Vedrina-Dragojević, Irena
Neposredni voditelj
Vitali čepo, Dubravka
Ključne riječi
crvena djetelina; proteini; prehrana
(red clover; proteins; nutrition)
Sažetak
Sve veće potreba za hranom bogatom proteinima i rastući neželjeni ekološki učinci proizvodnje hrane animalnog porijekla imaju za posljedicu istraživanja novih biljnih izvora proteina. Unatoč nižoj biološkoj vrijednosti, odgovarajućim kombiniranjem biljnih proteina mogu se u potpunosti zadovoljiti nutritivne potrebe. Crvena djetelina (lat. trifolium pratense L.) je biljka koja sadrži značajan udio proteina pa predstavlja potencijalni novi izvor proteina u prehrambenoj industriji. U okviru ovog istraživanja određen je udio proteina u listovima četiri divlje sorte crvene djeteline prikupljene na pokusnim poljima Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tijekom dvije uzastopne godine. Nakon sušenja i mljevenja lista udio proteina određen je metodom po Kjeldahlu. Dobiveni rezulatati pokazali su da je udio proteina u listu crvene djeteline u obje godine (raspon od 13.39 g/100 g lista do 16.02 g/100 g lista) u skladu sa dostupnim literaturnim podacima. Najviši udio proteina (prosječne vrijednosti kroz dvije uzastopne godine) određen je u sorti 1 (15.04 g/100 g), a najniži u sortama 3 i 4 (13.85 i 13.81 g/100 g) što ukazuje na to da genotip bitno utječe na udio proteina u biljci. Uspoređujući udio proteina u dvije različite godine, ustanovljen je značajan agro-klimatski utjecaj jer je u tri od četiri istraživane sorte udio proteina bio viši u 2006. godini, a pokazale su se i statistički značajne razlike između udjela proteina u šaržama iste sorte i iste godine. U usporedbi sa drugim istraživanim alternativnim izvorima proteina, listovi analiziranih divljih sorti crvene djeteline pokazali su se izuzetno kvalitetnom sirovinom kojoj bi se udio proteina mogao i dodatno povećati primjenom intenzivnijih agrotehničkih principa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
Napomena
Diplomski rad
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb