Pregled bibliografske jedinice broj: 739053
Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom
Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 201-220
CROSBI ID: 739053 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom
(Food Poisoning and Other Food-Related Emergency Situations)
Autori
Ovca, Andrej ; Bičič, Eva ; Bauer, Martin ; Lušić, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Uvod u sigurnost hrane
Urednik/ci
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena
Izdavač
Inštitut za sanitarno inženierstvo
Grad
Ljubljana
Godina
2014
Raspon stranica
201-220
ISBN
978-961-92846-2-9
Ključne riječi
Kontaminirana hrana, izvanredni događaj povezan s hranom, alimentarna epidemija, alimentarne infekcije, alimentarne intoksikacije
(Contaminated food, food-related emergency event, food-borne epidemics, food-borne infections, food poisoning)
Sažetak
Uzimajući u obzir broj alimentarnih epidemija, broj oboljelih te brojne afere povezane sa hranom na razini Europske unije, događaji te vrste još uvijek predstavljaju važan javnozdravstveni problem. U članku je dan skup postupaka, koje je potrebno provesti prilikom pojave hranom povezanih izvanrednih događaja, s naglaskom na postupanje pri izbijanju alimentarnih infekcija odnosno intoksikacija. Mjere su opisane kako sa aspekta subjekta u poslovanju s hranom tako i s aspekta zdravstvene djelatnosti. Autori posebno naglašavaju žurnost postupanja i učinkovitu istragu takvih događaja, a oboje je ključno za provedbu zaštite zdravlja stanovništva, otkrivanje pogrešaka i nedostataka preventivnih mjera te identifikaciju mogućih novih čimbenika rizika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija
Napomena
Sukladno preporukama kompetentnih stručnjaka, renomirani i iskusni autori, eksperti u području znanosti o prehrani, sigurnosti hrane te javnog zdravlja, pozvani su sudjelovati izradi ove knjige kao i da svojim prilozima artikuliraju svoje znanje i bogato višegodišnje iskustvo. Cilj izdavanja nove knjige na temu sigurnosti hrane nije bila samo identificirati osnovne teorije sigurnosti hrane već i prikaz najboljih primjera i praktičnih iskustava aktualne problematike. Poglavlja prikazana u ovoj knjizi ne baziraju se na pojedinačnim znanstvenim radovima, već su predstavljena kao osnovno stručno štivo prikazano na jednom mjestu uz praktični prilog iz iskustva autora i njegova promišljanja o budućim kretanjima u području politike sigurnosti hrane. Ova knjiga bi trebala dodatno doprinijeti razumijevanju pojmova i principa sigurnosti hrane, svima kojima se bave predmetnom problematikom te svim onima koji pokazuju interes prema ovom specifičnom području koje je postalo sastavni dio života moderne ljudske zajednice
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Dražen Lušić
(autor)