Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 739053

Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom


Ovca, Andrej; Bičič, Eva; Bauer, Martin; Lušić, Dražen
Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 201-220


CROSBI ID: 739053 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom
(Food Poisoning and Other Food-Related Emergency Situations)

Autori
Ovca, Andrej ; Bičič, Eva ; Bauer, Martin ; Lušić, Dražen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Uvod u sigurnost hrane

Urednik/ci
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena

Izdavač
Inštitut za sanitarno inženierstvo

Grad
Ljubljana

Godina
2014

Raspon stranica
201-220

ISBN
978-961-92846-2-9

Ključne riječi
Kontaminirana hrana, izvanredni događaj povezan s hranom, alimentarna epidemija, alimentarne infekcije, alimentarne intoksikacije
(Contaminated food, food-related emergency event, food-borne epidemics, food-borne infections, food poisoning)

Sažetak
Uzimajući u obzir broj alimentarnih epidemija, broj oboljelih te brojne afere povezane sa hranom na razini Europske unije, događaji te vrste još uvijek predstavljaju važan javnozdravstveni problem. U članku je dan skup postupaka, koje je potrebno provesti prilikom pojave hranom povezanih izvanrednih događaja, s naglaskom na postupanje pri izbijanju alimentarnih infekcija odnosno intoksikacija. Mjere su opisane kako sa aspekta subjekta u poslovanju s hranom tako i s aspekta zdravstvene djelatnosti. Autori posebno naglašavaju žurnost postupanja i učinkovitu istragu takvih događaja, a oboje je ključno za provedbu zaštite zdravlja stanovništva, otkrivanje pogrešaka i nedostataka preventivnih mjera te identifikaciju mogućih novih čimbenika rizika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija

Napomena
Sukladno preporukama kompetentnih stručnjaka, renomirani i iskusni autori, eksperti u području znanosti o prehrani, sigurnosti hrane te javnog zdravlja, pozvani su sudjelovati izradi ove knjige kao i da svojim prilozima artikuliraju svoje znanje i bogato višegodišnje iskustvo. Cilj izdavanja nove knjige na temu sigurnosti hrane nije bila samo identificirati osnovne teorije sigurnosti hrane već i prikaz najboljih primjera i praktičnih iskustava aktualne problematike. Poglavlja prikazana u ovoj knjizi ne baziraju se na pojedinačnim znanstvenim radovima, već su predstavljena kao osnovno stručno štivo prikazano na jednom mjestu uz praktični prilog iz iskustva autora i njegova promišljanja o budućim kretanjima u području politike sigurnosti hrane. Ova knjiga bi trebala dodatno doprinijeti razumijevanju pojmova i principa sigurnosti hrane, svima kojima se bave predmetnom problematikom te svim onima koji pokazuju interes prema ovom specifičnom području koje je postalo sastavni dio života moderne ljudske zajednice



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Dražen Lušić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ovca, Andrej; Bičič, Eva; Bauer, Martin; Lušić, Dražen
Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 201-220
Ovca, A., Bičič, E., Bauer, M. & Lušić, D. (2014) Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom. U: Babić, I. & Đugum, J. (ur.) Uvod u sigurnost hrane. Ljubljana, Inštitut za sanitarno inženierstvo, str. 201-220.
@inbook{inbook, author = {Ovca, Andrej and Bi\v{c}i\v{c}, Eva and Bauer, Martin and Lu\v{s}i\'{c}, Dra\v{z}en}, year = {2014}, pages = {201-220}, keywords = {Kontaminirana hrana, izvanredni doga\djaj povezan s hranom, alimentarna epidemija, alimentarne infekcije, alimentarne intoksikacije}, isbn = {978-961-92846-2-9}, title = {Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom}, keyword = {Kontaminirana hrana, izvanredni doga\djaj povezan s hranom, alimentarna epidemija, alimentarne infekcije, alimentarne intoksikacije}, publisher = {In\v{s}titut za sanitarno in\v{z}enierstvo}, publisherplace = {Ljubljana} }
@inbook{inbook, author = {Ovca, Andrej and Bi\v{c}i\v{c}, Eva and Bauer, Martin and Lu\v{s}i\'{c}, Dra\v{z}en}, year = {2014}, pages = {201-220}, keywords = {Contaminated food, food-related emergency event, food-borne epidemics, food-borne infections, food poisoning}, isbn = {978-961-92846-2-9}, title = {Food Poisoning and Other Food-Related Emergency Situations}, keyword = {Contaminated food, food-related emergency event, food-borne epidemics, food-borne infections, food poisoning}, publisher = {In\v{s}titut za sanitarno in\v{z}enierstvo}, publisherplace = {Ljubljana} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font