Pregled bibliografske jedinice broj: 739048
Antioksidativni potencijal i sadržaj mikro- i makroelemenata u plodovima i kori oskoruše (Sorbus domestica L.)
Antioksidativni potencijal i sadržaj mikro- i makroelemenata u plodovima i kori oskoruše (Sorbus domestica L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 739048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativni potencijal i sadržaj mikro- i makroelemenata u plodovima i kori oskoruše (Sorbus domestica L.)
(Antioxidative potential and content of macro- and microelements in fruit and bark of Sorbus domestica L.)
Autori
Majić, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2013
Stranica
66
Mentor
Rusak, Gordana ; Juranović Cindrić, Iva
Ključne riječi
oskoruša; mikro- i makroelementi; ukupni fenolni spojevi; ukupni tanini; ukupni flavonoidi; antioksidativna učinkovitost
(rowan tree; micro- and macroelements; total phenolic compounds; total tannins; total flavonoids; antioxidant efficiency)
Sažetak
Ispitivan je sadržaj mikro- i makroelemenata, atomskom emisijskom spektrometrijom uz induktivno spregnutu plazmu, te ukupnih fenolnih spojeva, ukupnih tanina i ukupnih flavonoida (spektrofotometrijski) u mezokarpu i egzokarpu 4 različite kategorije ploda, kori i sjemenkama oskoruše (Sorbus domestica L.). Određena je i antioksidativna učinkovitost (DPPH i ABTS) ukupnih fenolnih spojeva i ukupnih tanina. Rezultati elementne analize pokazali su da je oskoruša dobar izvor većine analiziranih makro- i pojedinih mikroelemenata. Željezo je najzastupljeniji mikroelement u svim uzorcima, a u kori i cink. Od makroelemenata kalij je najzastupljeniji u svim uzorcima osim kore (kalcij). Ukupnim fenolnim spojevima najbogatiji su nezreli plodovi i kora, a oni su ujedno i bogatiji ovim spojevima od mezokarpa i egzokarpa svih pet prethodno istraženih kultivara jabuke. Sadržaj ukupnih tanina je podjednak u svim dijelovima oskoruše. Na temelju opaženog i značajne korelacije između sadržaja ukupnih fenolnih spojeva i rezultata antioksidativne učinkovitosti može se zaključiti da su za antioksidativno djelovanje uzoraka oskoruše zaslužni upravo fenolni spojevi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191192-1213 - Flavonoidi i molekularni mehanizmi njihovih bioloških učinaka (Rusak, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb