Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 739048

Antioksidativni potencijal i sadržaj mikro- i makroelemenata u plodovima i kori oskoruše (Sorbus domestica L.)


Majić, Boris
Antioksidativni potencijal i sadržaj mikro- i makroelemenata u plodovima i kori oskoruše (Sorbus domestica L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 739048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativni potencijal i sadržaj mikro- i makroelemenata u plodovima i kori oskoruše (Sorbus domestica L.)
(Antioxidative potential and content of macro- and microelements in fruit and bark of Sorbus domestica L.)

Autori
Majić, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2013

Stranica
66

Mentor
Rusak, Gordana ; Juranović Cindrić, Iva

Ključne riječi
oskoruša; mikro- i makroelementi; ukupni fenolni spojevi; ukupni tanini; ukupni flavonoidi; antioksidativna učinkovitost
(rowan tree; micro- and macroelements; total phenolic compounds; total tannins; total flavonoids; antioxidant efficiency)

Sažetak
Ispitivan je sadržaj mikro- i makroelemenata, atomskom emisijskom spektrometrijom uz induktivno spregnutu plazmu, te ukupnih fenolnih spojeva, ukupnih tanina i ukupnih flavonoida (spektrofotometrijski) u mezokarpu i egzokarpu 4 različite kategorije ploda, kori i sjemenkama oskoruše (Sorbus domestica L.). Određena je i antioksidativna učinkovitost (DPPH i ABTS) ukupnih fenolnih spojeva i ukupnih tanina. Rezultati elementne analize pokazali su da je oskoruša dobar izvor većine analiziranih makro- i pojedinih mikroelemenata. Željezo je najzastupljeniji mikroelement u svim uzorcima, a u kori i cink. Od makroelemenata kalij je najzastupljeniji u svim uzorcima osim kore (kalcij). Ukupnim fenolnim spojevima najbogatiji su nezreli plodovi i kora, a oni su ujedno i bogatiji ovim spojevima od mezokarpa i egzokarpa svih pet prethodno istraženih kultivara jabuke. Sadržaj ukupnih tanina je podjednak u svim dijelovima oskoruše. Na temelju opaženog i značajne korelacije između sadržaja ukupnih fenolnih spojeva i rezultata antioksidativne učinkovitosti može se zaključiti da su za antioksidativno djelovanje uzoraka oskoruše zaslužni upravo fenolni spojevi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191192-1213 - Flavonoidi i molekularni mehanizmi njihovih bioloških učinaka (Rusak, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Juranović Cindrić (mentor)

Avatar Url Gordana Rusak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majić, Boris
Antioksidativni potencijal i sadržaj mikro- i makroelemenata u plodovima i kori oskoruše (Sorbus domestica L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Majić, B. (2013) 'Antioksidativni potencijal i sadržaj mikro- i makroelemenata u plodovima i kori oskoruše (Sorbus domestica L.)', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c}, Boris}, year = {2013}, pages = {66}, keywords = {oskoru\v{s}a, mikro- i makroelementi, ukupni fenolni spojevi, ukupni tanini, ukupni flavonoidi, antioksidativna u\v{c}inkovitost}, title = {Antioksidativni potencijal i sadr\v{z}aj mikro- i makroelemenata u plodovima i kori oskoru\v{s}e (Sorbus domestica L.)}, keyword = {oskoru\v{s}a, mikro- i makroelementi, ukupni fenolni spojevi, ukupni tanini, ukupni flavonoidi, antioksidativna u\v{c}inkovitost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c}, Boris}, year = {2013}, pages = {66}, keywords = {rowan tree, micro- and macroelements, total phenolic compounds, total tannins, total flavonoids, antioxidant efficiency}, title = {Antioxidative potential and content of macro- and microelements in fruit and bark of Sorbus domestica L.}, keyword = {rowan tree, micro- and macroelements, total phenolic compounds, total tannins, total flavonoids, antioxidant efficiency}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font