Pregled bibliografske jedinice broj: 738966
Utjecaj omjera sjetve graška i žitarice, genotipa graška i vrste žitarice na prinos suhe tvari i kvalitetu ozime krmne smjese
Utjecaj omjera sjetve graška i žitarice, genotipa graška i vrste žitarice na prinos suhe tvari i kvalitetu ozime krmne smjese // 9th international scientific/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Rašić, Sanda ; ; Mijić, Pero (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2016. str. 125-130 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 738966 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj omjera sjetve graška i žitarice,
genotipa graška i vrste žitarice na prinos suhe
tvari i kvalitetu ozime krmne smjese
(Pea to cereal seeding ratio, pea genotype and
cereal species effects on the dry matter yield
and quality of forage pea/cereal mixtures)
Autori
Gantner, Ranko ; Bukvić, Gordana ; Steiner, Zvonimir ; Domaćinović, Matija ; Čupić, Tihomir ; Stanisavljević, Aleksandar ; Zimmer, Domagoj ; Dokić, Nikolina ; Koričić, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
9th international scientific/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection
/ Rašić, Sanda ; ; Mijić, Pero - Osijek : Glas Slavonije, 2016, 125-130
Skup
9th international scientific/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 06.06.2016. - 08.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
krma ; grašak ; žitarice ; prinos ; kvaliteta
(forage ; pea ; cereal ; yield ; quality)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je otkriti učinke omjera sjetve graška i žitarice, genotipa graška i vrste žitarice na prinos suhe tvari i pripadajuću kvalitetu ozimih krmnih smjesa graška i žitarica. Pokus je proveden na černozemnom tlu u 2011. i 2012. godini u istočnoj Hrvatskoj. Mije-njanje omjera sjetve graška i žitarica utjecalo je na udio graška u prinosu suhe tvari smjese. Povećanje udjela konvencionalnog graška u prinosu suhe tvari povećalo je koncentraciju sirovih bjelančevina i smanjilo energetsku vrijednost ostvarenog prinosa suhe tvari ali bez dosljednog utjecaja na prinos suhe tvari smjese. Tritikale je omogućio veći prinos suhe tvari ali je pokazao i manji udio graška u prinosu u odnosu na smjese sa pšenicom. Afila tip krmnoga graška pokazao je brži tempo razvoja i nižu koncentraciju bjelančevina u odnosu na konvencionalni grašak ali uz zadovoljavajuću otpornost na polijeganje kao čisti usjev ili smjesa s konvencionalnim tipom graška u primijenjenom, razvojno ranom roku košnje. Raniji jesenski rok sjetve bio je povezan s ranijim proljetnim razvojem smjese konvencio- nalnog graška i pšenice te većim prinosom suhe tvari smjese u odnosu na kasniji jesenski rok sjetve.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0730489-0272 - Selekcija crvene djeteline za poboljšanje nodulacije, prinosa i kakvoće (Bukvić, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
079-0730489-0275 - Dobijanje kultivara poljskog graška (Pisum sativum) visokog prinosa i kvalitete (Gantner, Ranko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Matija Domaćinović
(autor)
Domagoj Zimmer
(autor)
Tihomir Čupić
(autor)
Gordana Bukvić
(autor)
Aleksandar Stanisavljević
(autor)
Zvonimir Steiner
(autor)
Ranko Gantner
(autor)