Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 738845

Utjecaj promjene testnih parametara na rezultate ispitivanja reološkog profila pšeničnog brašna pomoću Brabenderovog GlutoPeak-a


Hajek, Dora
Utjecaj promjene testnih parametara na rezultate ispitivanja reološkog profila pšeničnog brašna pomoću Brabenderovog GlutoPeak-a, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 738845 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj promjene testnih parametara na rezultate ispitivanja reološkog profila pšeničnog brašna pomoću Brabenderovog GlutoPeak-a
(Effect of alteration of test parameters on the results of the examination of wheat flour`s rheological profile by Brabender`s GlutoPeak)

Autori
Hajek, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.07

Godina
2014

Stranica
37

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
gluten ; GlutoPeak ; farinograf ; ekstenzograf ; fizikalno-kemijska svojstva
(gluten ; GlutoPeak ; farinograph ; extensograph ; physic-chemical characteristics)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj promjene temperature mjerenja i brzine miješanja na rezultate dobivene Brabender-ovim GlutoPeak-om, te su dobiveni rezultati uspoređeni s rezultatima mjerenja na farinografu, ekstenzografu i rezultatima fizikalno-kemijskih analiza. Istraživanja su provedena na sedamnaest vrsta brašna ozime pšenice s područja Osijeka i Zagreba. Mjerenja su provedena pri 35 °C i 2750 o/min, 45 °C i 2750 o./min, 35 °C i 2000 o/min i 45 °C i 2000 o/min. Utvrđena je statistički značajna korelacija između rezultata GlutoPeak-a i većine ispitivanih parametara. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da postoji statistički značajna korelacija između vremena do postizanja maksimuma na GlutoPeaku i udjela proteina, udjela vlažnog i suhog glutena i sedimentacijske vrijednosti naročito uporabom režima ispitivanja pri 35 °C i 2750 o/min. Također, dobivene korelacije ukazuju da se pri 45 °C i 2750 o/min dobiju rezultati koji najbolje koreliraju s farinografskim i ekstenzografskim parametrima te se upravo ovaj režim ispitivanja može preporučiti za provođenje analiza pomoću GlutoPeak-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Hajek, Dora
Utjecaj promjene testnih parametara na rezultate ispitivanja reološkog profila pšeničnog brašna pomoću Brabenderovog GlutoPeak-a, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Hajek, D. (2014) 'Utjecaj promjene testnih parametara na rezultate ispitivanja reološkog profila pšeničnog brašna pomoću Brabenderovog GlutoPeak-a', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hajek, Dora}, year = {2014}, pages = {37}, keywords = {gluten, GlutoPeak, farinograf, ekstenzograf, fizikalno-kemijska svojstva}, title = {Utjecaj promjene testnih parametara na rezultate ispitivanja reolo\v{s}kog profila p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na pomo\'{c}u Brabenderovog GlutoPeak-a}, keyword = {gluten, GlutoPeak, farinograf, ekstenzograf, fizikalno-kemijska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hajek, Dora}, year = {2014}, pages = {37}, keywords = {gluten, GlutoPeak, farinograph, extensograph, physic-chemical characteristics}, title = {Effect of alteration of test parameters on the results of the examination of wheat flour`s rheological profile by Brabender`s GlutoPeak}, keyword = {gluten, GlutoPeak, farinograph, extensograph, physic-chemical characteristics}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font