Pregled bibliografske jedinice broj: 738072
Mliječni obroci hospitalizirane djece kao izvor energije, kalcija i fosfora u zadovoljenju njihovih dnevnih potreba
Mliječni obroci hospitalizirane djece kao izvor energije, kalcija i fosfora u zadovoljenju njihovih dnevnih potreba, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 738072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mliječni obroci hospitalizirane djece kao izvor energije, kalcija i fosfora u zadovoljenju njihovih dnevnih potreba
(Dairy meals of hospitalized children as a source of energy, calcium and phosphorus in meeting their daily needs)
Autori
Vukman, Diana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2014
Stranica
52
Mentor
Antunac, Neven
Neposredni voditelj
Bendelja Ljoljić, Darija
Ključne riječi
energijska vrijednost; kalcij; fosfor; mlijeko; mliječni proizvodi; hospitalizirana djeca
(energy value; calcium; phosphorus; milk; dairy products; hospitalized children)
Sažetak
Konzumiranjem dnevnih bolničkih obroka hospitalizirana djeca trebala bi zadovoljiti svoje dnevne energetske i nutritivne potrebe. Budući da je unos hrane, pa tako i mliječnih proizvoda hospitalizirane djece različit i ovisi o nekoliko čimbenika, cilj ovog rada bio je utvrditi zadovoljavaju li dobiveni mliječni obroci (mlijeko, maslac, jogurt, sir svježi, polutvrdi i tvrdi, sirni namaz, sladoled i puding) energetske i nutritivne potrebe bolesnika za kalcijem i fosforom te što utječe na konzumaciju navedene skupine namirnica. Potrebni podaci prikupili su se putem antropometrijskih mjerenja, dnevnika prehrane te upitnika o učestalosti konzumiranja mliječnih namirnica kod hospitalizirane djece u tri dječje bolnice u Hrvatskoj. Djeca su bila razvrstana prema dobnim skupinama, ovisno o spolu djeteta i stanju bolesti (akutno, kronično i onkologija). Rezultati su pokazali da pacijenti u Središnjoj Hrvatskoj primaju značajno više energije iz mlijeka i mliječnih proizvoda u odnosu na ostale regije iako su, što se tiče ukupnog energetskog zadovoljenja u nedostatku. Unos kalcija i fosfora iz mliječnih obroka zadovoljavajući je u svim regijama, a konzumno mlijeko i mliječni deserti najviše su konzumirani oblici mliječnih namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb