Pregled bibliografske jedinice broj: 738071
Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima
Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 738071 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima
(Residues and contaminants in milk and milk products)
Autori
Baniček, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.10
Godina
2014
Stranica
36
Mentor
Antunac Neven
Ključne riječi
rezidue; kontaminanti; mlijeko; zakonodavstvo; metode ispitivanja
(residues; contaminants; milk; legislation; test methods)
Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje ćešće i u većim količinama konzumiraju osjetljivije populacijske grupe (djeca, trudnice, starije osobe). Iz tog razloga praćenje zdravstvene ispravnosti ovih namirnica je od posebnog javno zdravstvenog značenja. Različita kemijska sredstva primjenjuju se duž cijelog lanca proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda te kao takva mogu kontaminirati mlijeko, a ukoliko se takvo mlijeko koristi u preradi mogu zaostati i u mliječnim proizvodima. Proizvodnju stočne hrane prati uporapa pesticida koji mogu zaostati u okolišu te preko krmiva dospijevaju u mliječne životinje, njihov sekret (mlijeko) i na kraju u organizam potrošača. Način pripreme i skladištenja hrane za životinje također može može utjecati na zdravstvenu ispravnost mlijeka u smislu ulaska mikotoksina u prehrambeni lanac. Deterdženti i dezinficijensi se također svakodnevno koriste na farmama mliječnih krava te su njihove rezidue u mlijeku uzrok nepravilne primjene, doziranja ili ispiranja. Za ocjenu zdravstvene ispravnosti mlijeka značajna je i kontrolirana primjena veterinarskih lijekova, odnosno antibiotika. Nepoželjne reakcije uzrokovane komzumacijom kontaminiranog mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su alergijske reakcije, pojave rezistentnih sojeva bakterija te nepovoljan utjecaj na fermentaciju mikrobnih kultura može se izbjeći stručnom primjenom preparata i poštivanjem karence. Kako bi se mogućnost kontaminacije te prisutnost rezidua svela na minimum donešeni su Zakoni i Pravilnici kojima se određuju najviše dopuštene koncentracije navedenih rezidua i kontaminenata kao i metode njihova ispitivanja u mlijeku i mliječnim proizvodima, a koji su usklađeni s legislativom Europske unije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb