Pregled bibliografske jedinice broj: 737910
Utjecaj mediteranske prehrane na poboljšanje radnog učinka
Utjecaj mediteranske prehrane na poboljšanje radnog učinka // Book of Abstracts / Mustajbegović, Jadranka (ur.).
Zagreb: Association Healthy City, 2012. str. 68-69 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 737910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mediteranske prehrane na poboljšanje radnog učinka
(Effect of a Mediterraneam Diet to Improve Performance)
Autori
Ćurin, Katja ; Gjeldum, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts
/ Mustajbegović, Jadranka - Zagreb : Association Healthy City, 2012, 68-69
ISBN
978-953-7678-07-4
Skup
".Međunarodni kongres era nove ekonomije i novih zanimanjas:ekonomija vrijednosti, održivosti, odgovornosti i zdravlja
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 28.11.2012. - 29.11.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mediteranska prehrana; piramida prehrane; radni učinak
(mediterraneam diet; food pyramid; the performance of working)
Sažetak
Mediteranska prehrana je način prehrane koji preventivno djeluje na pojavu mnogih kroničnih nezaraznih bolesti čija incidencija i prevalencija stalno raste u suvremenom svijetu. Ovu prehranu karakterizira umjerena upotreba mesa, osobito crvenog, te mlijeka i sira, obilje složenih ugljikohidrata ( krumpir, palenta, tjestenina, riža ), raznih žitarica i mahunarki, svježeg voća i povrća koje uz vitamine i minerale sadrže i dijetetska vlakna. Bitan izvor visokovrijednih bjelančevina je riba koja ima optimalan omjer esencijalnih višestruko nezasićenih masnih kiselina omega 3 i omega 6 ( linolenske i linolne ) , te bogat izvor esencijalnih aminokiselina ( triptofan, leucin, izoleucin, alanin , fenilalanin, metionin i dr. ).Vertikalu mediteranske prehrane čini redovito korištenje maslinovog ulja visoke kvalitete, te umjereno korištenje crnog vina bogatog flavonoidima koji spadaju u red jakih antioksidansa. Mediteranska prehrana ima idealan omjer prehrambenih tvari ( bjelančevine, masti, ugljikohidrati ). Koristi se lako probavljiva hrana koja ne opterećuje probavni sustav, te dosta složenih ugljikohidrata koji omogućavaju kontinuiranu ravnomjernu razinu šećera u krvi. Ujednačena razina šećera u krvi omogućuje optimalan intelektualni i fizički rad što rezultira odličnim radnim učinkom kod svih profila djelatnika. Bogati izvor vitamina i minerala podržava sve bitne funkcije u organizmu kako rad CNS , tako i optimalno korištenje energije za kontrakciju i rad mišića kod svih oblika fizičkog rada. Visoko vrijedne bjelančevine, bogat izvor vitamina ( B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, A, D, E , K), te minerala ( Ca, Mg, Zn, Mn, Fe, P, J, Na, K i drugih elemenata u tragovima ) doprinose poboljšanju i održavanju imuniteta što direktno utječe na psiho fizičku izdržljivost i učinkovitost djelatnika svih profila. Ovaj oblik prehrane omogućuje optimalno korištenje genetski zadanog mentalnog i fizičkog potencijala djelatnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita