Pregled bibliografske jedinice broj: 737872
Kvaliteta prehrane u društvenim i privatnim predškolskim ustanovama na području Splitsko- dalmatinske županije
Kvaliteta prehrane u društvenim i privatnim predškolskim ustanovama na području Splitsko- dalmatinske županije // ZBORNIK SAŽETAKA 2. HRVATSKI KONGRES ZDRAVSTVENE EKOLOGIJE „ZDRAVSTVENA EKOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA“ s međunarodnim sudjelovanjem / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2013. str. 59-60 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 737872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta prehrane u društvenim i privatnim predškolskim ustanovama na području Splitsko- dalmatinske županije
(The nutrition quality in public and private pre-school institutions in the area of Split- Dalmacija County)
Autori
Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka ; Knezović, Zlatka ; Mikrut, Antonija ; Laštre-Primorac, Danja ; Rogulj, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
ZBORNIK SAŽETAKA 2. HRVATSKI KONGRES ZDRAVSTVENE EKOLOGIJE „ZDRAVSTVENA EKOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA“ s međunarodnim sudjelovanjem
/ Haberle, Vjera ; Pollak, Lea - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2013, 59-60
ISBN
978-953-7031-48-0
Skup
2.Hrvatski kongres Zdravstvene ekologije "Zdravstvena ekologija u službi zdravlja" s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.04.2014. - 26.04.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
predškolske ustanove; prehrambeni standardi; sanitarno-higijenski uvjeti
(Pre-school facilities; Nutritional standards; Sanitary-hygienic conditions)
Sažetak
Pokazatelji prikazani u radu imali su cilj istražiti kvalitetu prehrane i sanitarno higijenske uvjete pripreme i raspodjele hrane u društvenim i privatnim predškolskim ustanovama na području gradova Splita Solina i Kaštela i rezultate međusobno usporediti. Istraživanje je obavljeno u pet društvenih i pet privatnih predškolskih ustanova s cjelodnevnim boravkom, koje su određene metodom slučajnog izbora. Potrebni podatci prikupljeni su u vremenskom razdoblju od pet godina (od 2007. do 2011. godine) za djecu jasličke dobi (1-3 godine) i vrtićke dobi (3-6 godina). U odabranim predškolskim ustanovama cjelodnevni obroci uzimani su pet dana u proljetnoljetnom razdoblju i pet dana u jesensko –zimskom razdoblju. Praćena je energetska vrijednost obroka izražena u kilodžulima (KJ), količina bjelančevina, masti i ugljikohidrata izraženo u gramima (g), te udio hranjivih tvari u ukupnoj energetskoj vrijednosti obroka izraženo u postocima (%). Energetske i prehrambene vrijednosti obroka, te udio prehrambenih vrijednosti u ukupnoj energetskoj vrijednosti obroka uspoređeni su sa prehrambenim standardima za planiranje prehrane u dječjim vrtićima. Za ocjenu sanitarno higijenskih uvjeta pripreme i raspodjele hrane uzeti su brisevi radnih površina, posuđa, pribora za jelo kao i ruku uposlenog osoblja. Broj i način uzimanja briseva te interpretacija rezultata su obavljeni prema Pravilniku o učestalosti kontrole i normativima mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom (NN 137/2009), Pravilniku o mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 89/2010), te ostalim važećim pravilnicima. Prema dobivenim rezultatima o energetskoj vrijednosti, prehrambenim tvarima i njihovom udjelu u ukupnoj energetskoj vrijednosti cjelodnevnog obroka nisu utvrđene statistički značajne razlike između društvenih i privatnih predškolskih ustanova. Rezultati ispitivanja sanitarno higijenskih uvjeta kod pripreme i raspodjele obroka u obje skupine ustanova predškolske dobi su na zavidnoj razini. Može se zaključiti da se društvene i privatne predškolske ustanove ne razlikuju u kvaliteti pružanja usluga djeci predškolske dobi. Potrebno je poticati proširenje mogućnosti obuhvata predškolske djece na obje razine kako bi sva predškolska djeca imala mogućnost izbora boravka u predškolskim ustanovama u vremenskom trajanju već od jasličke dobi, vrtićke dobi do polaska u školu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split