Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 737718

Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu


Čulić Srđana
Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu // Alergijske bolesti / Pavlov Neven, Srđana Čulić, Kornelija Miše (ur.).
Split: Odjel za znanstveni rad Kliničkog bolničkog centara Split, 2010. str. 90-103


CROSBI ID: 737718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu
(The clinical significance and diagnosing food intolerance)

Autori
Čulić Srđana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Alergijske bolesti

Urednik/ci
Pavlov Neven, Srđana Čulić, Kornelija Miše

Izdavač
Odjel za znanstveni rad Kliničkog bolničkog centara Split

Grad
Split

Godina
2010

Raspon stranica
90-103

ISBN
978-953-55167-3-6

Ključne riječi
klinički značaj, dijagnosticiranje, intolerancija na hranu
(clinical significance, diagnosing, food intolerance)

Sažetak
Danas preko 20 % ljudi koji žive u industrijaliziranim zemljama boluje od intolerancije ili alergije na hranu. Postotak bolesnika s intolerancijam na hranu značajno je veći, čak do 65 %, kod nekih bolesti probavnog sustava kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Ranije se smatralo da je alergija na hranu isključivo vezana uz IgE protutijela, koja nastaju nakon podražaja nekog antigena iz hrane, međutim kasnija istraživanja su pokazala da i IgG odgovor na pojedine antigene hrane, kao odgođena reakcija imunosnog sustava, ima značajni utjecaj. Moramo razlikovati pojam alergije od pojma intolerancije na hranu, jer ove dvije bolesti nastaju zbog potpuno različite imunosne reakcije na antigene hrane. Kod alergijske reakcije nastaju IgE protutijela, dok se kod intolerancije na hranu pojavljuju IgA, IgG ili IgM protutijela.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
KBC Split

Profili:

Avatar Url Srđana Čulić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čulić Srđana
Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu // Alergijske bolesti / Pavlov Neven, Srđana Čulić, Kornelija Miše (ur.).
Split: Odjel za znanstveni rad Kliničkog bolničkog centara Split, 2010. str. 90-103
Čulić Srđana (2010) Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu. U: Pavlov Neven, Srđana Čulić, Kornelija Miše (ur.) Alergijske bolesti. Split, Odjel za znanstveni rad Kliničkog bolničkog centara Split, str. 90-103.
@inbook{inbook, year = {2010}, pages = {90-103}, keywords = {klini\v{c}ki zna\v{c}aj, dijagnosticiranje, intolerancija na hranu}, isbn = {978-953-55167-3-6}, title = {Klini\v{c}ki zna\v{c}aj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu}, keyword = {klini\v{c}ki zna\v{c}aj, dijagnosticiranje, intolerancija na hranu}, publisher = {Odjel za znanstveni rad Klini\v{c}kog bolni\v{c}kog centara Split}, publisherplace = {Split} }
@inbook{inbook, year = {2010}, pages = {90-103}, keywords = {clinical significance, diagnosing, food intolerance}, isbn = {978-953-55167-3-6}, title = {The clinical significance and diagnosing food intolerance}, keyword = {clinical significance, diagnosing, food intolerance}, publisher = {Odjel za znanstveni rad Klini\v{c}kog bolni\v{c}kog centara Split}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font