Pregled bibliografske jedinice broj: 737718
Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu
Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu // Alergijske bolesti / Pavlov Neven, Srđana Čulić, Kornelija Miše (ur.).
Split: Odjel za znanstveni rad Kliničkog bolničkog centara Split, 2010. str. 90-103
CROSBI ID: 737718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu
(The clinical significance and diagnosing food intolerance)
Autori
Čulić Srđana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Alergijske bolesti
Urednik/ci
Pavlov Neven, Srđana Čulić, Kornelija Miše
Izdavač
Odjel za znanstveni rad Kliničkog bolničkog centara Split
Grad
Split
Godina
2010
Raspon stranica
90-103
ISBN
978-953-55167-3-6
Ključne riječi
klinički značaj, dijagnosticiranje, intolerancija na hranu
(clinical significance, diagnosing, food intolerance)
Sažetak
Danas preko 20 % ljudi koji žive u industrijaliziranim zemljama boluje od intolerancije ili alergije na hranu. Postotak bolesnika s intolerancijam na hranu značajno je veći, čak do 65 %, kod nekih bolesti probavnog sustava kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Ranije se smatralo da je alergija na hranu isključivo vezana uz IgE protutijela, koja nastaju nakon podražaja nekog antigena iz hrane, međutim kasnija istraživanja su pokazala da i IgG odgovor na pojedine antigene hrane, kao odgođena reakcija imunosnog sustava, ima značajni utjecaj. Moramo razlikovati pojam alergije od pojma intolerancije na hranu, jer ove dvije bolesti nastaju zbog potpuno različite imunosne reakcije na antigene hrane. Kod alergijske reakcije nastaju IgE protutijela, dok se kod intolerancije na hranu pojavljuju IgA, IgG ili IgM protutijela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti