Pregled bibliografske jedinice broj: 737685
Zaštita tradicijskog proizvoda zagrebačkih kumica - Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek
Zaštita tradicijskog proizvoda zagrebačkih kumica - Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek // Zbornik sažetaka 41. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 51-52 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 737685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita tradicijskog proizvoda zagrebačkih kumica - Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek
(Protection of traditional products from Zagreb family farm producers - Zagreb’s cow’s milk cottage cheese ZG sirek)
Autori
Pejaković, Anđelka ; Ranogajec, Vlasta ; Barukčić, Irena ; Nikolić, Elinor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 41. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Samaržija, Dubravka - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014, 51-52
Skup
41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2014. - 12.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
tradicionalna proizvodnja; robna marka; Zagrebački friški kravlji sir; zaštita; kvaliteta
(traditional production; trade mark; Zagreb’s cow’s milk cottage cheese; protection; quality)
Sažetak
Cilj ove studije bio je omogućiti očuvanje zagrebačkog proizvoda tradicionalno proizvedenog iz sirovog mlijeka uspostavljanjem odgovarajuće robne marke. Dodatno se željela poboljšati kvaliteta postojećeg proizvoda te kontinurano postići njegova sigurnost za uporabu. Rezultati istraživanja koje je 2003. godine inicirao Grad Zagreb ukazali su na potrebu odabira proizvođača spremnih uložiti u svoje znanje, opremanje prostora, standardizaciju proizvodnje i zaštitu tradicionalnih receptura. Službena provedba navedenog započeta je 2010. na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije putem terenskih anketa, održavanja radionica i sirarske škole, dodjele sredstava pomoći za uređenje objekata i povećanjem kontrolnih analiza proizvoda. Navedene aktivnosti rezultirale su uspostavom edukativnog programa za zvanje mljekar/sirar koji je završilo 50 proizvođačica sira, a među kojima je 14 odlučilo izdvojiti i preurediti prostore u kojima će proizvoditi svježi kravlji sir. Izdvojene mini sirane uređivane su do 2012. godine. Udruga malih sirara Grada Zagreba 2013 je započela s postupkom zaštite proizvoda dokazivanjem mikrobiološke kvalitete mlijeka i sira, utvrđivanjem parametara za deklariranje proizvoda te izradom pravnih akata za zaštitu robne marke. Potkraj 2013. godine zaštićen je jamstveni žig pod nazivom “Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek”, robna marka je vlasništvo udruge te je u veljači 2014. puštena u promet. Proizvod zaštićen robnom markom danas je moguće kupiti na četiri lokalne tržnice i na 7 odobrenih domaćinstava. Osim toga može se zaključiti i kako je unaprijeđen sustav savjetovanja i monitoring te je zabilježen napredak u kvaliteti proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb