Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 737685

Zaštita tradicijskog proizvoda zagrebačkih kumica - Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek


Pejaković, Anđelka; Ranogajec, Vlasta; Barukčić, Irena; Nikolić, Elinor
Zaštita tradicijskog proizvoda zagrebačkih kumica - Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek // Zbornik sažetaka 41. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 51-52 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 737685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zaštita tradicijskog proizvoda zagrebačkih kumica - Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek
(Protection of traditional products from Zagreb family farm producers - Zagreb’s cow’s milk cottage cheese ZG sirek)

Autori
Pejaković, Anđelka ; Ranogajec, Vlasta ; Barukčić, Irena ; Nikolić, Elinor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 41. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, Dubravka - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014, 51-52

Skup
41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2014. - 12.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
tradicionalna proizvodnja; robna marka; Zagrebački friški kravlji sir; zaštita; kvaliteta
(traditional production; trade mark; Zagreb’s cow’s milk cottage cheese; protection; quality)

Sažetak
Cilj ove studije bio je omogućiti očuvanje zagrebačkog proizvoda tradicionalno proizvedenog iz sirovog mlijeka uspostavljanjem odgovarajuće robne marke. Dodatno se željela poboljšati kvaliteta postojećeg proizvoda te kontinurano postići njegova sigurnost za uporabu. Rezultati istraživanja koje je 2003. godine inicirao Grad Zagreb ukazali su na potrebu odabira proizvođača spremnih uložiti u svoje znanje, opremanje prostora, standardizaciju proizvodnje i zaštitu tradicionalnih receptura. Službena provedba navedenog započeta je 2010. na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije putem terenskih anketa, održavanja radionica i sirarske škole, dodjele sredstava pomoći za uređenje objekata i povećanjem kontrolnih analiza proizvoda. Navedene aktivnosti rezultirale su uspostavom edukativnog programa za zvanje mljekar/sirar koji je završilo 50 proizvođačica sira, a među kojima je 14 odlučilo izdvojiti i preurediti prostore u kojima će proizvoditi svježi kravlji sir. Izdvojene mini sirane uređivane su do 2012. godine. Udruga malih sirara Grada Zagreba 2013 je započela s postupkom zaštite proizvoda dokazivanjem mikrobiološke kvalitete mlijeka i sira, utvrđivanjem parametara za deklariranje proizvoda te izradom pravnih akata za zaštitu robne marke. Potkraj 2013. godine zaštićen je jamstveni žig pod nazivom “Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek”, robna marka je vlasništvo udruge te je u veljači 2014. puštena u promet. Proizvod zaštićen robnom markom danas je moguće kupiti na četiri lokalne tržnice i na 7 odobrenih domaćinstava. Osim toga može se zaključiti i kako je unaprijeđen sustav savjetovanja i monitoring te je zabilježen napredak u kvaliteti proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pejaković, Anđelka; Ranogajec, Vlasta; Barukčić, Irena; Nikolić, Elinor
Zaštita tradicijskog proizvoda zagrebačkih kumica - Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek // Zbornik sažetaka 41. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 51-52 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Pejaković, A., Ranogajec, V., Barukčić, I. & Nikolić, E. (2014) Zaštita tradicijskog proizvoda zagrebačkih kumica - Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek. U: Samaržija, D. (ur.)Zbornik sažetaka 41. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Pejakovi\'{c}, An\djelka and Ranogajec, Vlasta and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena and Nikoli\'{c}, Elinor}, editor = {Samar\v{z}ija, D.}, year = {2014}, pages = {51-52}, keywords = {tradicionalna proizvodnja, robna marka, Zagreba\v{c}ki fri\v{s}ki kravlji sir, za\v{s}tita, kvaliteta}, title = {Za\v{s}tita tradicijskog proizvoda zagreba\v{c}kih kumica - Zagreba\v{c}ki fri\v{s}ki kravlji sir ZG sirek}, keyword = {tradicionalna proizvodnja, robna marka, Zagreba\v{c}ki fri\v{s}ki kravlji sir, za\v{s}tita, kvaliteta}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pejakovi\'{c}, An\djelka and Ranogajec, Vlasta and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena and Nikoli\'{c}, Elinor}, editor = {Samar\v{z}ija, D.}, year = {2014}, pages = {51-52}, keywords = {traditional production, trade mark, Zagreb’s cow’s milk cottage cheese, protection, quality}, title = {Protection of traditional products from Zagreb family farm producers - Zagreb’s cow’s milk cottage cheese ZG sirek}, keyword = {traditional production, trade mark, Zagreb’s cow’s milk cottage cheese, protection, quality}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font