Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 737675

Utjecaj tehnološkog postupka na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima


Božanić, Rajka; Barukčić, Irena; Markov, Ksenija; Bilandžić, Nina
Utjecaj tehnološkog postupka na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima // Zbornik sažetaka 41. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 36-37 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 737675 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tehnološkog postupka na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima
(Influence of processing technology on concentration of Aflatoxin M1 in dairy products)

Autori
Božanić, Rajka ; Barukčić, Irena ; Markov, Ksenija ; Bilandžić, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 41. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, Dubravka - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014, 36-37

Skup
41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2014. - 12.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mliječni proizvodi; prerarada; aflatoksin M1; koncentracija
(dairy products; processing; aflatoxin M1; concentration)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati promjenu koncentracije aflatoksina M1 (AFM1) tijekom prerade kontaminiranog sirovog mlijeka u različite mliječne proizvode. AFM1 dodan je u svježe sirovo mlijeko do koncentracije 0, 1 µg/L, što je dvostruko više od zakonom dozvoljene količine. Mlijeku je zatim obrana mliječna mast te je pasterizirano pri 65°C/30 min i 95°C/10 min. Tako pripremljeni uzorci fermentirani su jogurtnom kulturom, mezofilnom kulturom i monokulturom Lactobacillus acidophillus La-5 odnosno korišteni su za proizvodnju svježeg sira i polutvrdog sira tipa Feta. Uzorcima mlijeka prije i nakon obiranja, te pasteriziranom mlijeku, vrhnju, sirutki, fermentiranom mlijeku kao i uzorcima sira određen je kemijski sastav i koncentracija AFM1. Dobiveni rezultati pokazali su da se primijenjenim mehaničkim i toplinskim postupcima obrade sirovog mlijeka koncentracija AFM1 ne mijenja značajno. Međutim nakon fermentacije mlijeka sa sve tri korištene kulture koncentracija AFM1 je značajno smanjena (za 3, 6 puta kod jogurtne kulture, 4 puta kod mezofilne kulture te 5, 5 puta kod La5 kulture). Kod proizvodnje svježeg sira mezofilnom kulturom, koncentracija AFM1 porasla je za 2, 6 puta, u odnosu na ishodišnu. Pri tom je koncentracija AFM1 zaostalog u sirutki bila 0, 043 µg/L. Slično, u uzorcima sira tipa Feta, koncentracija AFM1 u siru bila je 1, 75 puta veća u trenutku stavljanja u salamuru, da bi nakon 7 dana salamurenja bila nešto ispod početne koncentracije AFM1 u mlijeku (0, 110 µg/L). Pri tome je koncentracija AfM1 u salamuri iznosila 0, 036 µg/L.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka; Barukčić, Irena; Markov, Ksenija; Bilandžić, Nina
Utjecaj tehnološkog postupka na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima // Zbornik sažetaka 41. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 36-37 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Božanić, R., Barukčić, I., Markov, K. & Bilandžić, N. (2014) Utjecaj tehnološkog postupka na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima. U: Samaržija, D. (ur.)Zbornik sažetaka 41. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena and Markov, Ksenija and Biland\v{z}i\'{c}, Nina}, editor = {Samar\v{z}ija, D.}, year = {2014}, pages = {36-37}, keywords = {mlije\v{c}ni proizvodi, prerarada, aflatoksin M1, koncentracija}, title = {Utjecaj tehnolo\v{s}kog postupka na koncentraciju aflatoksina M1 u mlije\v{c}nim proizvodima}, keyword = {mlije\v{c}ni proizvodi, prerarada, aflatoksin M1, koncentracija}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena and Markov, Ksenija and Biland\v{z}i\'{c}, Nina}, editor = {Samar\v{z}ija, D.}, year = {2014}, pages = {36-37}, keywords = {dairy products, processing, aflatoxin M1, concentration}, title = {Influence of processing technology on concentration of Aflatoxin M1 in dairy products}, keyword = {dairy products, processing, aflatoxin M1, concentration}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font