Pregled bibliografske jedinice broj: 737439
Utjecaj rokova sjetve na kvalitetu sjemena crnog kima Nigella sativa L.
Utjecaj rokova sjetve na kvalitetu sjemena crnog kima Nigella sativa L. // Zbornik sažetaka 7. međunarodnog kongresa Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni Dani sjemenara / Matotan, Zdravko ; (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2014. str. 122-123 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 737439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj rokova sjetve na kvalitetu sjemena crnog kima Nigella sativa L.
(Influence of sowing period on seed quality of back cumin Nigella sativa L.)
Autori
Horvat, Dijana ; Židovec, Vesna ; Vukobratović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 7. međunarodnog kongresa Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni Dani sjemenara
/ Matotan, Zdravko ; - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2014, 122-123
ISBN
978-953-6485-32-1
Skup
7. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni Dani sjemenara
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 05.11.2014. - 07.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
crni kim ; rok sjetve ; kvaliteta sjemena
(black cumin ; sowing period ; seed quality)
Sažetak
Proizvodnja ljekovitog bilja ima sve veći značaj u Hrvatskoj, što rezultira uvođenjem novih neistraženih biljnih vrsta. Jedna od takvih je crni kim Nigella sativa L., jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Ranuculaceae, kratke vegetacije i skromnih agrotehničkih zahtjeva. Sastav ulja dobivenog hladnim prešanjem sjemena, svrstava ovu biljku među nekoliko najljekovitijih biljaka u svijetu. U Hrvatskoj je proizvodnja crnog kima u počecima, a limitirajući faktor u uzgoju je nedostatak sjemena. Cilj istraživanja je utvrditi utjecaj roka sjetve na kvalitetu sjemena crnog kima Nigella sativa L. Pokus je postavljen na površinama Visokog gospodarskog učilišta Križevcima, u dva roka sjetve (proljetni i jesenski) tijekom 2012/2013. Nakon ubiranja sjemena provedena su ispitivanja kvalitete sjemena (masa 1000 sjemenki, energija i klijavost sjemena, zdravstvena ispravnost sjemena) prema metodama propisanim Pravilnikom o temeljnim zahtijevima kakvoće, načinu ispitivanja, pakiranju i deklariranju sjemena poljoprivrednog bilja (NN 4/05). Istraživanje je pokazalo da rok sjetve ima utjecaj na klijavost sjemena, dok na ostale pokazatelje kvalitete sjemena nema velikog utjecaja. Klijavost sjemena u proljetnom roku sjetve bila je 92%, a u jesenskom 59%. Crni kim Nigella sativa L. može se u našim klimatskim uvjetima sijati u proljeće i u jesen, ali za postizanje visoke kvalitete sjemena bolji rezultati postignuti su sjetvom u proljeće.
Izvorni jezik
Hrvatski