Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 737425

Učinci zalamanja cvata i sprečavanja rasta zaperaka u flue-cured duhanu primjenom kemijskih pripravaka


Kožarić, Gordana
Učinci zalamanja cvata i sprečavanja rasta zaperaka u flue-cured duhanu primjenom kemijskih pripravaka, 1999., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 737425 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinci zalamanja cvata i sprečavanja rasta zaperaka u flue-cured duhanu primjenom kemijskih pripravaka
(Effects of topping blossom and prevent the growth of laterals in flue-cured tobacco by applying chemical preparations)

Autori
Kožarić, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
1999

Stranica
28

Mentor
Ostojić, Zvonimir

Ključne riječi
duhan; prirod; herbicidi
(tobacco; yield; herbicides)

Sažetak
Već u početku uzgoja duhana utvrđeno je da odstranjivanje vrha i sprečavanje rasta zaperaka uvjetuje povoljne promjene u osušenom duhanskom listu. Pokusima je utvrđeno da zalamanje cvata i ručno čišćenje zaperaka dovodi do povećanog rasza korijenova sustava. Takva biljka uzima više hranjiva i stvara više nikotina. Ovim zahvatom smanjuje se i težina na vrhu stabljike, pa je manja mogućnost polijeganja za vrijeme oluja. Odstranjivanjem cvata i zaperaka smanjuje se gubitak organskih i mineralnih tvari iz listova, a povećava se masa, te popravlja kemijski sastav listova u gornjem dijelu stabljike. U proizvodnji kvalitetnog duhana neophodno je odstraniti cvat i nekoliko vršnih listova, te spriječiti rast zaperaka. Upravo zbog navedenog, cilj istraživanja bio je da kroz jednogodišnji pokus provjerimo: 1. Može li zalamanje i kemijsko sprečavanje rasta zaperaka utjecati na prirod duhana? 2. Kako Fair 85 primjenjen u fazi pupanja i rane cvatnje - nakon zalamanja cvata, u različitim koncentracijama i Fair plus primjenjen 7-10 dana kasnije u dozi (120 ml u 5 l vode/100m2) utječu na masu i broj zaperaka?

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Ostojić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kožarić, Gordana
Učinci zalamanja cvata i sprečavanja rasta zaperaka u flue-cured duhanu primjenom kemijskih pripravaka, 1999., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Kožarić, G. (1999) 'Učinci zalamanja cvata i sprečavanja rasta zaperaka u flue-cured duhanu primjenom kemijskih pripravaka', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ko\v{z}ari\'{c}, Gordana}, year = {1999}, pages = {28}, keywords = {duhan, prirod, herbicidi}, title = {U\v{c}inci zalamanja cvata i spre\v{c}avanja rasta zaperaka u flue-cured duhanu primjenom kemijskih pripravaka}, keyword = {duhan, prirod, herbicidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ko\v{z}ari\'{c}, Gordana}, year = {1999}, pages = {28}, keywords = {tobacco, yield, herbicides}, title = {Effects of topping blossom and prevent the growth of laterals in flue-cured tobacco by applying chemical preparations}, keyword = {tobacco, yield, herbicides}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font