Pregled bibliografske jedinice broj: 737320
Antioksidacijski potencijal meda mandarine
Antioksidacijski potencijal meda mandarine, 2014., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 737320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski potencijal meda mandarine
(Antioxidant potential of mandarin honey)
Autori
Maraš, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
22.10
Godina
2014
Stranica
64
Mentor
Radonić, Ani
Neposredni voditelj
Kranjac, Marina
Ključne riječi
med mandarine; ekstrakti meda mandarine; antioksidacijsko djelovanje; DPPH metoda
(mandarin honey; mandarin honey extracts; antioxidant activity; DPPH method)
Sažetak
Isparljivi spojevi meda mandarine (Citrus reticulata Blanco) izolirani su ekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPE) i ultrazvučnom ekstrakcijom organskim otapalom (USE) koristeći dva otapala, odnosno smjese otapala, diklormetan i smjesu pentan : dietil-eter (1:2 v/v). Analizom vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (engl. gas chromatography-mass spectrometry, GC-MS), provedenom u Zavodu za prehrambenu tehnologiju Veleučilišta Marko Marulić u Kninu, utvrđeno je da je u ekstraktima glavni sastojak kofein. Nadalje, određen je antioksidacijski potencijal meda mandarine, dobivenih ekstrakata, kao i kofeina, metodom vezivanja DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikala (kraće DPPH metodom). Za ovo istraživanje pripremljene su različite koncentracije ekstrakata tj. antioksidansa, a rezultati istraživanja prikazani su u tablicama i grafički, kao ovisnost postotka redukcije DPPH radikala o koncentraciji antioksidansa i kao ovisnost apsorbancije o vremenu, a što predstavlja brzinu uklanjanja DPPH radikala uz dodatak različitih koncentracija antioksidansa. Svaki od testiranih uzoraka u svim koncentracijama pokazuje antioksidacijska svojstva. Od četiri ispitana uzorka, najslabiji antioksidacijski potencijal pokazao je diklormetanski ekstrakt meda mandarine. Ostala tri uzorka, u cijelom rasponu koncentracija, pokazuju snažan antioksidacijski učinak koji se kreće od 83, 67 % do 96, 50 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ani Radonić
(mentor)