Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 737320

Antioksidacijski potencijal meda mandarine


Maraš, Jelena
Antioksidacijski potencijal meda mandarine, 2014., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 737320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijski potencijal meda mandarine
(Antioxidant potential of mandarin honey)

Autori
Maraš, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
22.10

Godina
2014

Stranica
64

Mentor
Radonić, Ani

Neposredni voditelj
Kranjac, Marina

Ključne riječi
med mandarine; ekstrakti meda mandarine; antioksidacijsko djelovanje; DPPH metoda
(mandarin honey; mandarin honey extracts; antioxidant activity; DPPH method)

Sažetak
Isparljivi spojevi meda mandarine (Citrus reticulata Blanco) izolirani su ekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPE) i ultrazvučnom ekstrakcijom organskim otapalom (USE) koristeći dva otapala, odnosno smjese otapala, diklormetan i smjesu pentan : dietil-eter (1:2 v/v). Analizom vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (engl. gas chromatography-mass spectrometry, GC-MS), provedenom u Zavodu za prehrambenu tehnologiju Veleučilišta Marko Marulić u Kninu, utvrđeno je da je u ekstraktima glavni sastojak kofein. Nadalje, određen je antioksidacijski potencijal meda mandarine, dobivenih ekstrakata, kao i kofeina, metodom vezivanja DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikala (kraće DPPH metodom). Za ovo istraživanje pripremljene su različite koncentracije ekstrakata tj. antioksidansa, a rezultati istraživanja prikazani su u tablicama i grafički, kao ovisnost postotka redukcije DPPH radikala o koncentraciji antioksidansa i kao ovisnost apsorbancije o vremenu, a što predstavlja brzinu uklanjanja DPPH radikala uz dodatak različitih koncentracija antioksidansa. Svaki od testiranih uzoraka u svim koncentracijama pokazuje antioksidacijska svojstva. Od četiri ispitana uzorka, najslabiji antioksidacijski potencijal pokazao je diklormetanski ekstrakt meda mandarine. Ostala tri uzorka, u cijelom rasponu koncentracija, pokazuju snažan antioksidacijski učinak koji se kreće od 83, 67 % do 96, 50 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maraš, Jelena
Antioksidacijski potencijal meda mandarine, 2014., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Maraš, J. (2014) 'Antioksidacijski potencijal meda mandarine', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mara\v{s}, Jelena}, year = {2014}, pages = {64}, keywords = {med mandarine, ekstrakti meda mandarine, antioksidacijsko djelovanje, DPPH metoda}, title = {Antioksidacijski potencijal meda mandarine}, keyword = {med mandarine, ekstrakti meda mandarine, antioksidacijsko djelovanje, DPPH metoda}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mara\v{s}, Jelena}, year = {2014}, pages = {64}, keywords = {mandarin honey, mandarin honey extracts, antioxidant activity, DPPH method}, title = {Antioxidant potential of mandarin honey}, keyword = {mandarin honey, mandarin honey extracts, antioxidant activity, DPPH method}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font