Pregled bibliografske jedinice broj: 737031
Stabilnost proteina kazeina i sirutke iz različitih vrsta mlijeka i njihova antioksidacijska i antimikrobna aktivnost prije i poslije simuliranog dvofaznog modela probave
Stabilnost proteina kazeina i sirutke iz različitih vrsta mlijeka i njihova antioksidacijska i antimikrobna aktivnost prije i poslije simuliranog dvofaznog modela probave // 41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Ban, Stjepan ; Bašić, Zoran ; Kesner-Koren, Inga ; Hopwood Košćak, Petra ; Kučko, Željko ; Ljubić, Željko ; Milić, Antun ; Špika, Jasenka ; Vajda Mlinaček, Ljiljana ; Volarić, Ivan ; Wolsperger Dolezil, Elena (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 34-35 (plenarno, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 737031 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost proteina kazeina i sirutke iz različitih vrsta mlijeka i njihova antioksidacijska i antimikrobna aktivnost prije i poslije simuliranog dvofaznog modela probave
(Stability of casein and whey proteins from different milks and their antioxidant and antimicrobial activity before and after two-phase in vitro digestion model)
Autori
Bilušić, Tea ; Bučević-Popović, Viljemka ; Delaš, Ivančica, Međugorac, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
/ Ban, Stjepan ; Bašić, Zoran ; Kesner-Koren, Inga ; Hopwood Košćak, Petra ; Kučko, Željko ; Ljubić, Željko ; Milić, Antun ; Špika, Jasenka ; Vajda Mlinaček, Ljiljana ; Volarić, Ivan ; Wolsperger Dolezil, Elena - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014, 34-35
Skup
41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2014. - 12.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
in vitro probava; kazein; sirutka; antioksidacijska aktivnost; antimikrobna aktivnost
(in vitro digestion; casein; whey; antioxidant activity; antimicrobial activity)
Sažetak
U ovom istraživanju uspoređivana je stabilnost proteina kazeina iz uzoraka svježeg kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka te proteina sirutke iz uzoraka svježeg kravljeg, kozjeg, ovčjeg i magarećeg mlijeka te promjene njihove antioksidacijske i antimikrobne aktivnosti prije i poslije simuliranog dvofaznog modela probave (želudac i tanko crijevo). Analizom sastava proteina kazeina prije i poslije želučane faze probave uočeno je veliko smanjenje udjela kazeina u kravljem i ovčjem mlijeku (rezistentnost na probavu 25%) u odnosu na proteine kazeina u kozjem mlijeku (rezistentnost na probavu 50%). Druga faza probave izazvala je potpunu razgradnju proteina kazeina u svim ispitanim uzorcima mlijeka. U frakciji sirutke, protein ß-laktoglobulin pokazao je otpornost na prvu fazu probave, dok je njegova koncentracija nakon druge faze probave varirala od 56% kod ovce, do samo 7% kod magaraca. Protein α-laktalbumin iz sirutke magarca pokazao je veliku stabilnost nakon simuliranog procesa probave (55% od ukupne koncentracije prije probave). Uzorci kazeina iz odabranih uzoraka mlijeka prije i poslije procesa probave nisu pokazali sposobnost uklanjanja slobodnog DPPH radikala. Sirutka magarećeg mlijeka pokazala je izuzetno veliku sposobnost uklanjanja slobodnog DPPH radikala (93%), usporedivu s djelovanjem sintetskih antioksidansa, BHT (90, 17%) i BHA (95, 12%). Nakon želučane faze probave došlo je do porasta sposobnosti uklanjanja slobodnog DPPH radikala kravlje i kozje sirutke. U pravilu, antioksidacijska aktivnost mjerena FRAP metodom kod svih je uzoraka bila veća nakon procesa probave. Također, uzorci kazeina iz ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka te uzorci sirutke iz svih vrsta mlijeka nakon želučane faze probave pokazali su porast antimikrobne aktivnosti na rast bakterija S. aureus i E. coli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split