Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 736953

Kalo i ostale promjene mesa nastale tijekom termičke obrade


Kaić, Ana; Simčič, Mojca
Kalo i ostale promjene mesa nastale tijekom termičke obrade // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 6; 502-513 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 736953 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kalo i ostale promjene mesa nastale tijekom termičke obrade
(Cooking loss and other changes in the meat occurred during the thermal treatment)

Autori
Kaić, Ana ; Simčič, Mojca

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16 (2014), 6; 502-513

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
čimbenici; kalo; promjene u mesu; termička obrada
(factors; cooking loss; changes in meat; thermal treatment)

Sažetak
Kalo (gubitak mase) nastalo tijekom termičke obrade mesa je izuzetno kompleksno svojstvo koje u osnovi podrazumijeva gubitak tekućine ispušten tijekom termičke obrade. Brojne uzgojne, fiziološke i preradbene čimbenike povezuje se s kalom, ali i ostalim promjenama mesa (nutritivnim, oksidacijskim, senzornim i mikrobiološkim) nastalim tijekom termičke obrade. Pri tome svakako ne treba zanemariti čimbenike vezane uz termičku obradu, odnosno metodu termičke obrade, njezinu temperaturu i trajanje. Kalo i ostale promjene mesa nastale tijekom termičke obrade mesa bitne su za potrošače, ali i za prerađivače mesa. Stoga je cilj ovog rada bio opisati spomenute čimbenike termičkog tretmana koji utječu na kalo, a ujedno su važni i za ostale promjene u mesu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Kaić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kaić, Ana; Simčič, Mojca
Kalo i ostale promjene mesa nastale tijekom termičke obrade // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 6; 502-513 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Kaić, A. & Simčič, M. (2014) Kalo i ostale promjene mesa nastale tijekom termičke obrade. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (6), 502-513.
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Sim\v{c}i\v{c}, Mojca}, year = {2014}, pages = {502-513}, keywords = {\v{c}imbenici, kalo, promjene u mesu, termi\v{c}ka obrada}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Kalo i ostale promjene mesa nastale tijekom termi\v{c}ke obrade}, keyword = {\v{c}imbenici, kalo, promjene u mesu, termi\v{c}ka obrada} }
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Sim\v{c}i\v{c}, Mojca}, year = {2014}, pages = {502-513}, keywords = {factors, cooking loss, changes in meat, thermal treatment}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Cooking loss and other changes in the meat occurred during the thermal treatment}, keyword = {factors, cooking loss, changes in meat, thermal treatment} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font