Pregled bibliografske jedinice broj: 736824
Primjena elektronskog nosa u određivanju botaničkog i geografskog podrijetla hrvatskog meda
Primjena elektronskog nosa u određivanju botaničkog i geografskog podrijetla hrvatskog meda, 2007., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 736824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena elektronskog nosa u određivanju botaničkog i geografskog podrijetla hrvatskog meda
(Application of electronic nose to determination of botanical and geographical origin of Croatian honey)
Autori
Frane Čačić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.02
Godina
2007
Stranica
100
Mentor
Primorac, Ljiljana
Ključne riječi
botaničko podrijetlo; elektronski nos; geografsko podrijetlo; med; mirisni profil
(aroma profile; botanical origin; electronic nose; gographical origin; honey)
Sažetak
Zadatak rada bio je odrediti mirisni profil četiri vrste odabranog meda (bagrem, kadulja, kesten i lipa) pomoću elektronskog nosa, te na temelju razlika mirisnog profila utvrditi botaničko i geografsko podrijetlo analiziranih uzoraka. S ciljem identifikacije botaničkog podrijetla, te ocjene svježine i načina procesiranja meda, provedena je peludna analiza, određen udio vode, električna vodljivost, slobodna kiselost, aktivnost dijastaze te udio hidroksimetilfurfurala (HMF). Rezultati dobiveni elektronskim nosom (mirisni profil) analizirani su metodom analize osnovnih komponenata (PCA) i pomoću umjetnih neuralnih mreža (ANN) kako bi se ispitala mogućnost razlikovanja uzoraka na temelju botaničkog podrijetla, dok je primjenom metode analize osnovnih komponenata na mirisni profil botanički istovrsnih uzoraka ispitana mogućnost razlikovanja uzoraka na bazi geografskog podrijetla. Rezultati PCA analize ukazuju na razliku mirisnih profila uzoraka s obzirom na botaničko podrijetlo (bagrem, kadulja, kesten, lipa), a primjenom umjetnih neuralnih mreža moguće ih je razlikovati. Također, analiza osnovnih komponenata provedena na mirisnim profilima botanički istovrsnih uzoraka ukazala je na mogućnost razlikovanja uzoraka meda s obzirom na geografsko podrijetlo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija