Pregled bibliografske jedinice broj: 736754
Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka
Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka // Mljekarstvo, 64 (2014), 4; 217-227 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 736754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka
(Production, composition and properties of mares milk)
Autori
Brezovečki, Andreja ; Čagalj, Mateja ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Bendelja Ljoljić, Darija
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 64
(2014), 4;
217-227
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
kobilje mlijeko; albuminsko mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta; terapeutska svojstva
(Production; composition and properties of mare’s milk)
Sažetak
U većini zemalja svijeta kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava pa se danas sve više koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, te kao zamjena humanom mlijeku u prehrani novorođenčadi. Procjenjuje se da oko 30 milijuna ljudi u svijetu konzumira kobilje mlijeko. Posljednjih godina kobilje mlijeko postaje i u Hrvatskoj sve interesantniji proizvod zbog svog specifičnog sastava i svojstava. Kobilje mlijeko danas je predmet brojnih istraživanja i rasprava zbog optimalnog omjera kazeina i proteina sirutke te visoke probavljivosti, što ga čini prihvatljivim za prehranu dojenčadi. Cilj rada je prikazati kemijski sastav te najvažnija svojstva kobiljeg mlijeka kao i mogućnosti njegove primjene. Zbog visokog udjela proteina mliječnog seruma, kobilje mlijeko je bogat izvor esencijalnih aminokiselina i pogodno je za prehranu ljudi. Lipidi kobiljeg mlijeka sadrže manje triacilglicerola (oko 80 %) za razliku od humanog i kravljeg mlijeka (oko 98 % u oba mlijeka), dok je veći udio fosfolipida (oko 5 %) i slobodnih masnih kiselina (oko 9 %) u usporedbi s kravljim i humanim mlijekom. Kobilje mlijeko sadrži visoku koncentraciju višestruko nezasićenih masnih kiselina, nizak sadržaj kolesterola, visok udio laktoze te vitamina A, B i C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts