Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 736754

Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka


Brezovečki, Andreja; Čagalj, Mateja; Antunac, Neven; Mikulec, Nataša; Bendelja Ljoljić, Darija
Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka // Mljekarstvo, 64 (2014), 4; 217-227 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 736754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka
(Production, composition and properties of mares milk)

Autori
Brezovečki, Andreja ; Čagalj, Mateja ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Bendelja Ljoljić, Darija

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 64 (2014), 4; 217-227

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
kobilje mlijeko; albuminsko mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta; terapeutska svojstva
(Production; composition and properties of mare’s milk)

Sažetak
U većini zemalja svijeta kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava pa se danas sve više koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, te kao zamjena humanom mlijeku u prehrani novorođenčadi. Procjenjuje se da oko 30 milijuna ljudi u svijetu konzumira kobilje mlijeko. Posljednjih godina kobilje mlijeko postaje i u Hrvatskoj sve interesantniji proizvod zbog svog specifičnog sastava i svojstava. Kobilje mlijeko danas je predmet brojnih istraživanja i rasprava zbog optimalnog omjera kazeina i proteina sirutke te visoke probavljivosti, što ga čini prihvatljivim za prehranu dojenčadi. Cilj rada je prikazati kemijski sastav te najvažnija svojstva kobiljeg mlijeka kao i mogućnosti njegove primjene. Zbog visokog udjela proteina mliječnog seruma, kobilje mlijeko je bogat izvor esencijalnih aminokiselina i pogodno je za prehranu ljudi. Lipidi kobiljeg mlijeka sadrže manje triacilglicerola (oko 80 %) za razliku od humanog i kravljeg mlijeka (oko 98 % u oba mlijeka), dok je veći udio fosfolipida (oko 5 %) i slobodnih masnih kiselina (oko 9 %) u usporedbi s kravljim i humanim mlijekom. Kobilje mlijeko sadrži visoku koncentraciju višestruko nezasićenih masnih kiselina, nizak sadržaj kolesterola, visok udio laktoze te vitamina A, B i C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Brezovečki, Andreja; Čagalj, Mateja; Antunac, Neven; Mikulec, Nataša; Bendelja Ljoljić, Darija
Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka // Mljekarstvo, 64 (2014), 4; 217-227 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Brezovečki, A., Čagalj, M., Antunac, N., Mikulec, N. & Bendelja Ljoljić, D. (2014) Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka. Mljekarstvo, 64 (4), 217-227.
@article{article, author = {Brezove\v{c}ki, Andreja and \v{C}agalj, Mateja and Antunac, Neven and Mikulec, Nata\v{s}a and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija}, year = {2014}, pages = {217-227}, keywords = {kobilje mlijeko, albuminsko mlijeko, kemijski sastav, fizikalna svojstva, higijenska kvaliteta, terapeutska svojstva}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {64}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka}, keyword = {kobilje mlijeko, albuminsko mlijeko, kemijski sastav, fizikalna svojstva, higijenska kvaliteta, terapeutska svojstva} }
@article{article, author = {Brezove\v{c}ki, Andreja and \v{C}agalj, Mateja and Antunac, Neven and Mikulec, Nata\v{s}a and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija}, year = {2014}, pages = {217-227}, keywords = {Production, composition and properties of mare’s milk}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {64}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Production, composition and properties of mares milk}, keyword = {Production, composition and properties of mare’s milk} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font