Pregled bibliografske jedinice broj: 736486
Mediteranska prehrana u službi zdravlja
Mediteranska prehrana u službi zdravlja // Javnost zdravstvo, 7 (2013), 1-2; 29-34 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 736486 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mediteranska prehrana u službi zdravlja
(Mediterranean diet for health)
Autori
Ćurin, Katja
Izvornik
Javnost zdravstvo (1846-615X) 7
(2013), 1-2;
29-34
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
mediteranska prehrana; maslinovo ulje; plava riba; voće; povrće; prevencija; zdravlje
(Mediterranean diet; olive oil; oily fish; fruit; vegetables; health; prevention)
Sažetak
Mediteranska prehrana je zdrav način prehrane kojeg je i SZO priznala zdravim. U mediteranskoj prehrani koristi se dosta svježeg voća i povrća, ribe osobito plave, maslinovo ulje visoke kakvoće, bijelo meso , divljać i mlijeko u umjerenim količinama, a crveno meso u malim količinama. Koristi se dosta složenih ugljikohidrata kao što su mahunarke i žitarice. Kao sladilo koristi se med. Uz mediteransku prehranu obvezno se povezuje redovita tjelesna aktivnost prilagođena zdravstvenom stanju pojedinca. Osobe koje uvažavaju mediteranski stil življenja i prehrane manje obolijevaju od kroničnih nezaraznih bolesti i imaju dulji i kvalitetniji vijek življenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita