Pregled bibliografske jedinice broj: 735883
Promjene fenolnog sastava i biološke aktivnosti smilja tijekom jednogodišnjeg ciklusa
Promjene fenolnog sastava i biološke aktivnosti smilja tijekom jednogodišnjeg ciklusa, 2014., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 735883 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene fenolnog sastava i biološke aktivnosti smilja tijekom jednogodišnjeg ciklusa
(Changes in the phenolic composition and biological activity of immortelle collected during one-year period)
Autori
Knežević, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
28.11
Godina
2014
Stranica
35
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Ključne riječi
smilje; fenoli; FRAP; DPPH; BR
(immortelle; phenolics; FRAP; DPPH; BR)
Sažetak
Smilje je aromatični polugrm, koji raste na području Mediterana i Sjeverne Afrike. Biljka se od davnina koristi kao aromatično bilje, te u tradicionalnoj medicini kao ljekovita trava. a danas se najčešća njena upotreba u kozmetici kao dodatak kremama, za proizvodnju eteričnih ulja, te u proizvodnji parfema. Cilj ovog diplomskog rada je ispitati promjene u kemijskom sastavu i antioksidacijskim svojstvima kod uzoraka smilja ubranog tijekom 2013. na području Parka prirode Vransko jezero. Sadržaj ukupnih fenola određen je Folin-Ciocalteu metodom, dok su za određivanje antioksidacijskih svojstava korištene FRAP, DPPH i Briggs-Rauscher metoda. Najviši sadržaj fenola pronađen je u ekstraktima smilja ubranog najtoplijim mjesecima, lipnju i srpnju, dok je najniži sadržaj pronađen u uzorcima iz siječnja i veljače. Sukladno rezultatima dobivenim za ukupne fenole, najbolja antioksidacijska aktivnost određena metodom FRAP je dobivena za uzorke ubrane u lipnju i srpnju. Sposobnost hvatanja molekula slobodnih radikala istražene su korištenjem DPPH i Briggs-Rauscher metode gdje su opet najučinkovitiji bili ekstrakti iz lipnja i srpnja, a najslabiju aktivnost su pokazali ekstrakti smilja ubranog u siječnju i veljači.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ivana Generalić Mekinić
(mentor)