Pregled bibliografske jedinice broj: 735157
Standardizacija kvalitete i zdravstvene ispravnosti jagode
Standardizacija kvalitete i zdravstvene ispravnosti jagode // Glasilo biljne zaštite - Zbornik sažetaka 58. seminara biljne zaštite / Cvjetković, Bogdan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2014. str. 59-59 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 735157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Standardizacija kvalitete i zdravstvene ispravnosti jagode
(Standardization of quality and health safety of strawberries)
Autori
Mešić, Aleksandar ; Duralija, Boris ; Miličević, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Glasilo biljne zaštite - Zbornik sažetaka 58. seminara biljne zaštite
/ Cvjetković, Bogdan - Zagreb : Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2014, 59-59
Skup
58. seminar biljne zaštite
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 11.02.2014. - 14.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kvaliteta; zdravstvena ispravnost; rezidui pesticida
(quality; safety; pesticide residues)
Sažetak
Zahvaljujući jačanju interesa potrošača za funkcionalnom hranom, jagodsto voće postaje najznačajnija skupina voća i povrća prema financijskoj vrijednosti proizvodnje. Da bi opravdalo tu novu ulogu, jagodsato voće mora biti visoke kvalitete i zajamčene zdravstvene ispravnosti. Najznačajnija kultura jagodastog voća je jagoda koje se u posljednjih nekoliko godina uzgajaju u značajnim količinama i u Hrvatskoj. Pojedini proizvođači pritom uzgajaju jagode koje se beru veći dio kalendarske godine. Pritom postoje značajne oscilacije u cijeni jagode, koja je značajno viša „izvan glave sezone“, dok u pitanju kvalitete i zdravstvene ispravnosti nisu dozvoljena odstupanja. Na kvalitetu plodova jagode utječe čitav niz abiotskih i biotskih činitelja. Kako se jagoda sve više uzgaja u hidroponima, značajan ograničavajući činitelj je nedostatak svjetla u rano proljeće i tijekom jeseni. Taj problem moguće je riješiti izborom lokacije za podizanje objekta. S promjenom načina uzgoja jagode „izvan sezone“ mijenja se i značaj pojedinih poznatih štetočinja jagode, pri čemu dolazi do naglog porasta značaja štetočinja koji su ranijih godinama smatrani malo značajnim. Proteklih godina u tome, tijekom ljeta i jeseni, prednjače stjenice jagode i pepelnica te tripsi. Ovi štetočinje u manjoj mjeri utječu na prinos jagode, ali značajno utječu na jegovu tržišnu vrijednost, često do te mjere da potpuno onemogućavaju prodaju. Kako se u tom periodu uzgajaju stalnorađajući kultivari jagode, posebno je složeno suzbijanje štetočinja kemijskim pripravcima zbog nedovoljno kratke karence. Stoga je nužno provesti sustavno praćenje štetočinja i po mogućnosti provesti njihovo suzbijanje biološkim i biotehničkim sredsvima za zaštitu bilja. Jedino na taj način moguće je proizvesti jagodu dokazive zdravstvene ispravnosti i kvalitete, koja uz primjeren marketing može konkurirati inozemnim jagodama na domaćem tržištu, ali se i izvoziti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Izrada rada i sudjelovanje na skupu financirano je s projekta Vijeća za istraživanja u poljoprivredi "Standardizacija kvalitete i zdravstvene ispravnosti jagode" koji financiraju Ministarstvo poljoprivrede i "Jagodar-HB" d.o.o. iz Donje Lomnice
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb