Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 73457

Konkurentnost kakvoće polovica tovnih svinja na obiteljskim gospodarstvima Hrvatske u odnosu na zemlje razvijenog svinjogojstva


Đikić, Marija; Jurić, Ivan; Gašparović, Mijo
Konkurentnost kakvoće polovica tovnih svinja na obiteljskim gospodarstvima Hrvatske u odnosu na zemlje razvijenog svinjogojstva // Agroeconomia, 1 (2001), 1; 45-54 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 73457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konkurentnost kakvoće polovica tovnih svinja na obiteljskim gospodarstvima Hrvatske u odnosu na zemlje razvijenog svinjogojstva
(Competitiveness of the Quality of Fattened Pig Halves Produced on Family Farms in Croatia in Relation to the Countries of Developed Pig Industries)

Autori
Đikić, Marija ; Jurić, Ivan ; Gašparović, Mijo

Izvornik
Agroeconomia (1333-2422) 1 (2001), 1; 45-54

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni rad, znanstveni

Ključne riječi
tovljenici ; svinjske polovice ; mišićno tkivo ; debljina slanine ; m. longissimus dorsi ; S-EUROP – sustav.
(fattened pigs ; pig halves ; muscular tissue ; fat thickness ; m. longissimus dorsi ; S-EUROP – system)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi u S-EUROP sustavu i usporediti kakvoću polovica tovljenika (iz “slobodnog otkupa”) proizvedenih u hrvatskim poljodjelskim obiteljskim gospodarstvima (koja se na tržištu samostalno pojavljuju kao uzgajivači, proizvođači i prodavači svinja) u odnosu na kakvoću polovica zemalja EU s razvijenim svinjogojstvom, te uz analizu brojnog stanja i strukture vlasništva krmača i suprasnih nazimica ukazati na perspektive svinjogojstva obiteljskih gospodarstava vezano za ulazak Hrvatske u WTO. Utvrđeni rezultati pokazali su da se u Hrvatskoj (u prošlosti, a i danas) od ukupnog broja krmača i suprasnih nazimica prema strukturi vlasništva 83% nalazi u obiteljskim gospodarstvima, a 17 % u bivšim društvenim farmama za koje se u HSSC vodi evidencija o uzgoju, selekciji i proizvodnosti za razliku od obiteljskih gospodarstava iz kojih je u 1999. godini od ukupno 164 tisuće u evidenciji bilo svega 3, 9% krmača. Broj uzgajivača iz obiteljskih gospodarstava koji drže krmače za koje HSSC vodi evidenciju, od 549 u 1997. povećan je za 2, 28 puta u 1998, a za 2, 5 puta u 1999. Od ukupnog broja uzgajivača u 1999, 87, 1% drži 1 – 3 krmače, a 1, 2 % više od 20 krmača. Kakvoća polovica na liniji klanja od 259 tovljenika procijenjena je metodom “Dvije točke”, a analiza je obavljena unutar trgovačkih klasa S-EUROP sustava i prema skupinama klaoničkih masa I (optimalne 80 – 104, 9 kg), II (lagane 50 – 79, 9 kg), III (teške 105, 0 – 120 kg), (Pravilnik, NN 119/99). Utvrđene prosječne vrijednosti za kakvoću polovica naših tovljenika bile su 47, 91% mišićnog tkiva (R) i 91, 92 kg, a u razvijenim zemljama EU, 56% m. t. (E) i 82 kg. Distribucijom unutar trgovačkih klasa od ukupno 259 analiziranih polovica utvrđeno je u klasama: S 0, 8, E 3, 1, U 19, 3, R 58, 7 i O 18, 1 posto polovica. Analizom prema klaoničkim masama polovica utvrđeno je unutar skupine I 70, 7, II 15, 4 i III 14, 0 posto polovica. Unutar skupina klaoničkih masa I, II i III bilo je klase S 0, 6, 2, 5, 0 ; E 1, 6, 12, 5, 0 ; U 18, 6, 27, 5, 13, 9 ; R 62, 8, 57, 5, 38, 9 ; O 16, 4, 0 i 47, 2 posto polovica. U Hrvatskoj samostalna obiteljska gospodarstva zbog usitnjene strukture vlasništva rasplodnih krmača bit će ograničavajući čimbenik razvoju uzgojnog svinjogojstva*, što će otežavati konkurentnost naše svinjogojske proizvodnje** u odnosu na razvijene zemlje. Uključivanjem Hrvatske u svjetske integracijske procese za očekivati je da će nekonkurentnost u proizvodnji svinjskog mesa u odnosu na zemlje razvijenog svinjogojstva biti poticaj promjena u razvoju tehnologija organizacije, i strukture proizvodnje u obiteljskim gospodarstvima, ali i svinjogojstva u cjelini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
178832

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mijo Gašparović (autor)

Avatar Url Marija Đikić (autor)

Avatar Url Ivan Jurić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đikić, Marija; Jurić, Ivan; Gašparović, Mijo
Konkurentnost kakvoće polovica tovnih svinja na obiteljskim gospodarstvima Hrvatske u odnosu na zemlje razvijenog svinjogojstva // Agroeconomia, 1 (2001), 1; 45-54 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)
Đikić, M., Jurić, I. & Gašparović, M. (2001) Konkurentnost kakvoće polovica tovnih svinja na obiteljskim gospodarstvima Hrvatske u odnosu na zemlje razvijenog svinjogojstva. Agroeconomia, 1 (1), 45-54.
@article{article, author = {\DJiki\'{c}, Marija and Juri\'{c}, Ivan and Ga\v{s}parovi\'{c}, Mijo}, year = {2001}, pages = {45-54}, keywords = {tovljenici, svinjske polovice, mi\v{s}i\'{c}no tkivo, debljina slanine, m. longissimus dorsi, S-EUROP – sustav.}, journal = {Agroeconomia}, volume = {1}, number = {1}, issn = {1333-2422}, title = {Konkurentnost kakvo\'{c}e polovica tovnih svinja na obiteljskim gospodarstvima Hrvatske u odnosu na zemlje razvijenog svinjogojstva}, keyword = {tovljenici, svinjske polovice, mi\v{s}i\'{c}no tkivo, debljina slanine, m. longissimus dorsi, S-EUROP – sustav.} }
@article{article, author = {\DJiki\'{c}, Marija and Juri\'{c}, Ivan and Ga\v{s}parovi\'{c}, Mijo}, year = {2001}, pages = {45-54}, keywords = {fattened pigs, pig halves, muscular tissue, fat thickness, m. longissimus dorsi, S-EUROP – system}, journal = {Agroeconomia}, volume = {1}, number = {1}, issn = {1333-2422}, title = {Competitiveness of the Quality of Fattened Pig Halves Produced on Family Farms in Croatia in Relation to the Countries of Developed Pig Industries}, keyword = {fattened pigs, pig halves, muscular tissue, fat thickness, m. longissimus dorsi, S-EUROP – system} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font