Pregled bibliografske jedinice broj: 73450
Kemijski satav i antioksidacijski učinak eteričnih ulja iz odabranih dalmatinskih aromatičnih biljaka
Kemijski satav i antioksidacijski učinak eteričnih ulja iz odabranih dalmatinskih aromatičnih biljaka // XVII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Vicković, Ivan (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2001. str. 104-104 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 73450 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski satav i antioksidacijski učinak eteričnih ulja iz odabranih dalmatinskih aromatičnih biljaka
(Chemical composition and antioxidative activity of essential oils from selected dalmatian aromatic plants)
Autori
Radonić, Ani ; Miloš, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
XVII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ Vicković, Ivan - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2001, 104-104
Skup
XVII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 02.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
eterično ulje; antioksidacijski učinak
(essential oil; antioxidant activity)
Sažetak
Oksidacija lipida glavni je uzročnik pogoršanja organoleptičkih svojstava i nutricionističke vrijednosti hrane. Povećanje oksidacijske stabilnosti lipida postiže se dodatkom antioksidansa što je važno kako iz zdravstvenih tako i ekonomskih razloga 1. U prehrambenoj industriji se kao inhibitori lipidne oksidacije najčešće koriste sintetski antioksidansi i to butil-hidroksianisol (BHA) i butil-hidroksitoluen (BHT). Iako vrlo učinkoviti, ovi su spojevi nestabilni, a pretpostavlja se i opasni po ljudsko zdravlje. Osim toga sve više jača pritisak javnosti za uporabu antioksidansa prirodnog porijekla kao aditiva hrani. Sve to je dovelo do intenziviranja istraživanja koja vode ka pronalaženju učinkovitih, a neotrovnih prirodnih spojeva koji posjeduju antioksidacijska svojstva 2. Potpuno bezopasan izvor takvih spojeva je aromatično i ljekovito bilje. Mnogo je istraživan antioksidacijski učinak sprašenog biljnog materijala i različitih biljnih ekstrakata, a u znatno manjoj mjeri i isparljivih ulja iz odabranih aromatičnih biljaka 3-6. U ovom radu ispitivan je antioksidacijski učinak eteričnih ulja iz odabranog dalmatinskog aromatičnog bilja na proces oksidacije svinjske masti. Eterična ulja izolirana su iz biljnog materijala vodenom destilacijom, a njihova analiza, odnosno određivanje kemijskog sastava i masenog udjela pojedinih sastojaka u ulju, provedena je plinskom kromatografijom s masenom spektrometrijom kao metodom detekcije. Antioksidacijska svojstva eteričnih ulja ispitana su praćenjem promjene peroksidnog broja svinjske masti.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija