Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 733841

Topljiva vlakna i sitost


Leovac, Suzana
Topljiva vlakna i sitost, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 733841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Topljiva vlakna i sitost
(Soluble dietary fibers and satiety)

Autori
Leovac, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
23

Mentor
Mandić, Milena

Ključne riječi
prehrambena vlakna ; apsorpcija kolesterola ; sitost ; smanjen rizik bolesti
(soluble dietary fibres ; absorption of cholesterol ; satiety ; reduced risk of diseases)

Sažetak
Svako ljudsko biće unosi u svoje tijelo prehrambena vlakna, samo neki u manjim količinama, a neki u većim. Stanovnici zapadne Europe trebali bi gotovo duplo više unositi prehrambenih vlakana u svoje tijelo. Prehrambena vlakna predstavljaju tvari koje su neprobavljive za enzime i prolaze nerazgrađena kroz probavni sustav pri čemu vrše pogodne radnje koje rezultiraju, između ostalih, apsorpcijom kolesterola u tankom crijevu. Prehrambena vlakna mogu biti topljiva i netopljiva. U ovom radu podrobnije su objašnjena topljiva prehrambena vlakna. Mnogim istraživanjima dokazano je da osobe koje konzumiraju hranu bogatu prehrambenim vlaknima imaju manji rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. S druge strane, sitost, koja predstavlja osjećaj čovjekova stanja bez težnje za jelom, može se prikazati putem indeksa sitosti obzirom na najčešće namirnice koje čovjek unosi u tijelo. U dodiru s vodom, vlakna jako bubre povećavajući volumen hrane i tako stvaraju duži osjećaj sitosti u želudcu. Radi znanstveno dokazanog utjecaja prehrambenih vlakana na brojne fiziološke i biokemijske procese prehrambena vlakna se smatra funkcionalnim sastojcima namirnica čija konzumacija može bitno doprinijeti smanjenju rizika od pojave brojnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milena Mandić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Leovac, Suzana
Topljiva vlakna i sitost, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Leovac, S. (2014) 'Topljiva vlakna i sitost', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Leovac, Suzana}, year = {2014}, pages = {23}, keywords = {prehrambena vlakna, apsorpcija kolesterola, sitost, smanjen rizik bolesti}, title = {Topljiva vlakna i sitost}, keyword = {prehrambena vlakna, apsorpcija kolesterola, sitost, smanjen rizik bolesti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Leovac, Suzana}, year = {2014}, pages = {23}, keywords = {soluble dietary fibres, absorption of cholesterol, satiety, reduced risk of diseases}, title = {Soluble dietary fibers and satiety}, keyword = {soluble dietary fibres, absorption of cholesterol, satiety, reduced risk of diseases}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font