Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 733818

Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka


Dolenčić Špehar, Iva; Mioč, Boro
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 3 (2013), 67; 89-97 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 733818 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
(Factors of of production and chemical composition of goat milk)

Autori
Dolenčić Špehar, Iva ; Mioč, Boro

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 3 (2013), 67; 89-97

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
kozje mlijeko; kemijski sastav; globule mliječne masti; proizvodnja mlijeka
(goat milk; chemical composition; milk fat globules; milk production)

Sažetak
Pozitivan učinak na probavni sustav čovjeka i ublaţavanje alergijskih reakcija sve češće smještaju kozje mlijeko na sam vrh prehrambenog lanca. Kozje mlijeko karakterističnog je mirisa i okusa koji je nerijetko posljedica pucanja masnih globula uslijed nepravilne manipulacije s mlijekom tijekom i nakon muţnje. Globule mliječne masti kozjeg mlijeka su sitne (<4, 5μm) i sadrţe hlapljive masne kiseline koje su odgovorne za „izraţen“ miris i okus kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko ima drugačiju strukturu proteina jer sadrţi pribliţno osam puta manje αS1-kazeina nego kravlje mlijeko te je stoga preporučljivo djeci sklonoj alergijama na proteine kravljeg mlijeka. Proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka osobito je intenzivna u razvijenim zemljama u kojima brojna obiteljska gospodarstva dohodak ostvaruju primarno uzgojem koza i proizvodnjom mlijeka. Na kvalitetu, kemijski sastav i količinu proizvedenoga mlijeka utječu genotip i vanjski utjecaji koji obuhvaćaju hranidbu, stadij, redoslijed i trajanje laktacije, tjelesnu razvijenost koze, veličinu legla, sezonu jarenja, zdravlje ţivotinja, sezonske promjene, okolišne utjecaje i drugo. U radu su navedene karakteristike te najvaţniji čimbenici koji utječu na količinu i kemijski sastav kozjeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Dolenčić Špehar (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dolenčić Špehar, Iva; Mioč, Boro
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 3 (2013), 67; 89-97 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Dolenčić Špehar, I. & Mioč, B. (2013) Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 3 (67), 89-97.
@article{article, author = {Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Mio\v{c}, Boro}, year = {2013}, pages = {89-97}, keywords = {kozje mlijeko, kemijski sastav, globule mlije\v{c}ne masti, proizvodnja mlijeka}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {3}, number = {67}, issn = {0351-0832}, title = {\v{C}imbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, kemijski sastav, globule mlije\v{c}ne masti, proizvodnja mlijeka} }
@article{article, author = {Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Mio\v{c}, Boro}, year = {2013}, pages = {89-97}, keywords = {goat milk, chemical composition, milk fat globules, milk production}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {3}, number = {67}, issn = {0351-0832}, title = {Factors of of production and chemical composition of goat milk}, keyword = {goat milk, chemical composition, milk fat globules, milk production} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font