Pregled bibliografske jedinice broj: 733818
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 3 (2013), 67; 89-97 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 733818 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
(Factors of of production and chemical composition of goat milk)
Autori
Dolenčić Špehar, Iva ; Mioč, Boro
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 3
(2013), 67;
89-97
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
kozje mlijeko; kemijski sastav; globule mliječne masti; proizvodnja mlijeka
(goat milk; chemical composition; milk fat globules; milk production)
Sažetak
Pozitivan učinak na probavni sustav čovjeka i ublaţavanje alergijskih reakcija sve češće smještaju kozje mlijeko na sam vrh prehrambenog lanca. Kozje mlijeko karakterističnog je mirisa i okusa koji je nerijetko posljedica pucanja masnih globula uslijed nepravilne manipulacije s mlijekom tijekom i nakon muţnje. Globule mliječne masti kozjeg mlijeka su sitne (<4, 5μm) i sadrţe hlapljive masne kiseline koje su odgovorne za „izraţen“ miris i okus kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko ima drugačiju strukturu proteina jer sadrţi pribliţno osam puta manje αS1-kazeina nego kravlje mlijeko te je stoga preporučljivo djeci sklonoj alergijama na proteine kravljeg mlijeka. Proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka osobito je intenzivna u razvijenim zemljama u kojima brojna obiteljska gospodarstva dohodak ostvaruju primarno uzgojem koza i proizvodnjom mlijeka. Na kvalitetu, kemijski sastav i količinu proizvedenoga mlijeka utječu genotip i vanjski utjecaji koji obuhvaćaju hranidbu, stadij, redoslijed i trajanje laktacije, tjelesnu razvijenost koze, veličinu legla, sezonu jarenja, zdravlje ţivotinja, sezonske promjene, okolišne utjecaje i drugo. U radu su navedene karakteristike te najvaţniji čimbenici koji utječu na količinu i kemijski sastav kozjeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts