Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 733746

Razvoj kromatografskih metoda za određivanje antibiotika u hrani


Ivešić, Martina
Razvoj kromatografskih metoda za određivanje antibiotika u hrani, 2014., doktorska disertacija, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 733746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj kromatografskih metoda za određivanje antibiotika u hrani
(Development of chromatographic mehods for detrmination of antibiotics in food)

Autori
Ivešić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
24.11

Godina
2014

Stranica
169

Mentor
Babić, Sandra ; Šmit, Zdenko

Ključne riječi
makrolidni antibiotici; cijanurna kiselina; med; sirutka u prahu; tekućinska kromatografija hidrofilnih interkacija - spregnuta spektrometrija masa
(macrolide natibiotics; cyanuric acid; honey; whey powder; hydrophilic interaction liquid chromatography - tandem mass spectrometry)

Sažetak
U radu su razvijene, optimirane i validirane dvije analitičke metode. Jedna za određivanje makrolidnih antibiotika (eritromicin, spiramicin, tilozin i tilmikozin) u medu a druga za određivanje cijanurne kiseline u sirutki u prahu vezanim sustavom tekućinska kromatografija - spregnuta spektrometrija masa uz ionizaciju elektroraspršenjem. U obje metode je za odjeljivanje ciljanih analita korištena tekućinska kromatografija hidrofilnih interakcija. U cilju optimiranja kromatografskog sustava ispitan je utjecaj sastava i brzine pokretne faze, radne temperature kolone, volumena injektiranja te sastava tekućine za ispiranje injektorskog sustava. Optimizacija uvjeta na spregnutom spektrometru masa provedena je izravnim unošenjem standardnih otopina ispitivanih analita u spektometar masa. Prije instrumentalne analize uzorci meda su razrijeđeni PBS puferom, a potom je ekstrakcija makrolidnih antibiotika provedena čvrstom fazom na Oasis HLB sorbensu. Cijanurna kiselina je iz uzoraka sirutke u prahu ekstrahirana smjesom acetonitrila i vode. Primjenjivost razvijenih metoda potvrđena je validacijom i određivanjem mjerne nesigurnosti. Postupak validacije obuhvaćao je određivanje sljedećih izvedbenih značajki metoda: selektivnost, linearnost, preciznost, točnost, iskoristivost, granice dokazivanja i kvantifikacije te stabilnost analita u pripremljenim ekstraktima. Mjerna nesigurnost procijenjena je iz podataka proizvođača standardnih referentnih tvari i mjerne opreme te iz eksperimentalnih podataka dobivenih validacijom metode. Metode su primijenjene za određivanja makrolidnih antibiotika u uzorcima meda i cijanurne kiseline u sirutki u prahu odnosno za provjeru zdravstvene ispravnosti ovih namirnica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zdenko Šmit (mentor)

Avatar Url Sandra Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivešić, Martina
Razvoj kromatografskih metoda za određivanje antibiotika u hrani, 2014., doktorska disertacija, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Ivešić, M. (2014) 'Razvoj kromatografskih metoda za određivanje antibiotika u hrani', doktorska disertacija, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ive\v{s}i\'{c}, Martina}, year = {2014}, pages = {169}, keywords = {makrolidni antibiotici, cijanurna kiselina, med, sirutka u prahu, teku\'{c}inska kromatografija hidrofilnih interkacija - spregnuta spektrometrija masa}, title = {Razvoj kromatografskih metoda za odre\djivanje antibiotika u hrani}, keyword = {makrolidni antibiotici, cijanurna kiselina, med, sirutka u prahu, teku\'{c}inska kromatografija hidrofilnih interkacija - spregnuta spektrometrija masa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ive\v{s}i\'{c}, Martina}, year = {2014}, pages = {169}, keywords = {macrolide natibiotics, cyanuric acid, honey, whey powder, hydrophilic interaction liquid chromatography - tandem mass spectrometry}, title = {Development of chromatographic mehods for detrmination of antibiotics in food}, keyword = {macrolide natibiotics, cyanuric acid, honey, whey powder, hydrophilic interaction liquid chromatography - tandem mass spectrometry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font