Pregled bibliografske jedinice broj: 733746
Razvoj kromatografskih metoda za određivanje antibiotika u hrani
Razvoj kromatografskih metoda za određivanje antibiotika u hrani, 2014., doktorska disertacija, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 733746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj kromatografskih metoda za određivanje antibiotika u hrani
(Development of chromatographic mehods for detrmination of antibiotics in food)
Autori
Ivešić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
24.11
Godina
2014
Stranica
169
Mentor
Babić, Sandra ; Šmit, Zdenko
Ključne riječi
makrolidni antibiotici; cijanurna kiselina; med; sirutka u prahu; tekućinska kromatografija hidrofilnih interkacija - spregnuta spektrometrija masa
(macrolide natibiotics; cyanuric acid; honey; whey powder; hydrophilic interaction liquid chromatography - tandem mass spectrometry)
Sažetak
U radu su razvijene, optimirane i validirane dvije analitičke metode. Jedna za određivanje makrolidnih antibiotika (eritromicin, spiramicin, tilozin i tilmikozin) u medu a druga za određivanje cijanurne kiseline u sirutki u prahu vezanim sustavom tekućinska kromatografija - spregnuta spektrometrija masa uz ionizaciju elektroraspršenjem. U obje metode je za odjeljivanje ciljanih analita korištena tekućinska kromatografija hidrofilnih interakcija. U cilju optimiranja kromatografskog sustava ispitan je utjecaj sastava i brzine pokretne faze, radne temperature kolone, volumena injektiranja te sastava tekućine za ispiranje injektorskog sustava. Optimizacija uvjeta na spregnutom spektrometru masa provedena je izravnim unošenjem standardnih otopina ispitivanih analita u spektometar masa. Prije instrumentalne analize uzorci meda su razrijeđeni PBS puferom, a potom je ekstrakcija makrolidnih antibiotika provedena čvrstom fazom na Oasis HLB sorbensu. Cijanurna kiselina je iz uzoraka sirutke u prahu ekstrahirana smjesom acetonitrila i vode. Primjenjivost razvijenih metoda potvrđena je validacijom i određivanjem mjerne nesigurnosti. Postupak validacije obuhvaćao je određivanje sljedećih izvedbenih značajki metoda: selektivnost, linearnost, preciznost, točnost, iskoristivost, granice dokazivanja i kvantifikacije te stabilnost analita u pripremljenim ekstraktima. Mjerna nesigurnost procijenjena je iz podataka proizvođača standardnih referentnih tvari i mjerne opreme te iz eksperimentalnih podataka dobivenih validacijom metode. Metode su primijenjene za određivanja makrolidnih antibiotika u uzorcima meda i cijanurne kiseline u sirutki u prahu odnosno za provjeru zdravstvene ispravnosti ovih namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb