Pregled bibliografske jedinice broj: 733691
Uloga funkcionalne hrane u prehrani
Uloga funkcionalne hrane u prehrani // Javnost zdravstvo, 3 (2009), 3; 33-45 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 733691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga funkcionalne hrane u prehrani
(The role of functional foods in the diet)
Autori
Ćurin, Katja
Izvornik
Javnost zdravstvo (1846-615X) 3
(2009), 3;
33-45
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
prehrana; funkcionalna hrana; prevencija bolesti
(food; functional food; disease prevention)
Sažetak
Kontinuirano povećanje incidencije i prevalencije kroničnih bolesti suvremenog svijeta i porast rezistencije na antibiotike utjecalo je na povećano korištenje funkcionalne hrane. Prema stavu vodećih eksperata na području nutricionizma hrana je funkcionalna ako sadrži sastojke koji pozitivno djeluju na jednu ili više bitnih funkcija u organizmu. Primarno mjesto djelovanja probiotika, , prebiotika i simbiotika, kao funkcionalnih dodataka prehrani je gastrointestinalni sustav. Taj sustav je najveći imuno organ u ljudskom organizmu sa aktivnom površinom od oko 300 m2, a sadrži vrlo složenu crijevnu mikrofloru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split