Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 733591

Utjecaj dodatka sirka na aktivnost lakaze tijekom submerznog uzgoja Trametes versicolor


Šelo, Gordana
Utjecaj dodatka sirka na aktivnost lakaze tijekom submerznog uzgoja Trametes versicolor, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 733591 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka sirka na aktivnost lakaze tijekom submerznog uzgoja Trametes versicolor
(Influence of millet addition on laccase activity during submerge cultivation of Trametes versicolor)

Autori
Šelo, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.11

Godina
2014

Stranica
47

Mentor
Tišma, Marina

Ključne riječi
Trametes versicolor ; lakaza ; submerzni uzgoj ; sirak
(Trametes versicolor ; laccase ; submerged fermentation ; millet)

Sažetak
Trametes versicolor je gljiva bijelog truljenja iz skupine Basidiomycota. Proizvodi različite izvanstanične lignolitičke enzime koji se mogu koristiti u mnogobrojne svrhe. Poznata je po proizvodnji enzima lakaze (benzendiol: kisik oksidoreduktaze EC 1.10.3.2.) koji katalizira oksidaciju supstrata prijenosom elektrona i istovremenom redukcijom kisika u vodu. Lakaze pripadaju skupini metaloenzima i u svom katalitičkom centru sadrže više atoma bakra te djeluju na velik broj različitih supstrata. Submerzni uzgoj gljiva bijelog truljenja u obliku micelijskih peleta obuhvaća proizvodnju većine komercijalno značajnih biotehnoloških produkata. Morfološke karakteristike micelijskih kultura uzgojenih u submerznim uvjetima predstavljaju jedan od ključnih bioprocesnih parametara. Osim uvjeta provedbe procesa i dostupnosti hranjivih tvari, na produktivnost enzima pri uzgoju gljiva bijelog truljenja značajno utječu različiti induktori na način da pospješuju proizvodnju enzima. U ovom radu korištena su dva različita soja Trametes versicolor (TV-6 i AG 613). Uzgoj je proveden submerzno u obliku micelijskih peleta, pri čemu je istražen utjecaj početne koncentracije micelijskih peleta i koncentracije induktora (sirka) na aktivnost lakaze. U pokusima bez dodatka induktora koristeći soj Trametes versicolor TV-6 postignuta je maksimalna aktivnost lakaze 507 U dm-3, dok je sa sojem Trametes versicolor AG 613 postignuta maksimalna aktivnost 256, 04 U dm-3. U pokusima sa sirkom koristeći soj Trametes versicolor AG 613, veća volumna aktivnost je postignuta pri višoj koncentraciji sirka (40 g dm-3) i iznosila je 1096, 78 U dm-3 u odnosu na nižu koncentraciju sirka (20 g dm- 3) gdje je postignuta aktivnost 790, 83 U dm-3.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marina Tišma (mentor)

Avatar Url Gordana Šelo (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šelo, Gordana
Utjecaj dodatka sirka na aktivnost lakaze tijekom submerznog uzgoja Trametes versicolor, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šelo, G. (2014) 'Utjecaj dodatka sirka na aktivnost lakaze tijekom submerznog uzgoja Trametes versicolor', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}elo, Gordana}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {Trametes versicolor, lakaza, submerzni uzgoj, sirak}, title = {Utjecaj dodatka sirka na aktivnost lakaze tijekom submerznog uzgoja Trametes versicolor}, keyword = {Trametes versicolor, lakaza, submerzni uzgoj, sirak}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}elo, Gordana}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {Trametes versicolor, laccase, submerged fermentation, millet}, title = {Influence of millet addition on laccase activity during submerge cultivation of Trametes versicolor}, keyword = {Trametes versicolor, laccase, submerged fermentation, millet}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font