Pregled bibliografske jedinice broj: 73309
RAZLIKOVANJE KULTIVARA JEČMA SDS-ELEKTROFOREZOM I RP-HPLC METODOM
RAZLIKOVANJE KULTIVARA JEČMA SDS-ELEKTROFOREZOM I RP-HPLC METODOM // Zbornik sažetaka / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 73309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
RAZLIKOVANJE KULTIVARA JEČMA SDS-ELEKTROFOREZOM I RP-HPLC METODOM
(BARLEY CULTIVAR DISCRIMINATION BY SDS-ELECTROPHORESIS AND RP-HPLC METHOD)
Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Kovačević, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Mustapić, Zvonko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999
Skup
XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Sažetak
Najzastupljenije bjelančevine endosperma ječma su hordeini. Ove osnovne rezervne bjelančevine mogu se razdvojiti u tri grupe: B-hordeinske subjedinice bogate sumporom, C-hordeinske subjedinice siromašne sumporom i visokomolekularne D-hordeinske subjedinice. Pouzdana i točna identifikacija kultivara ječma (Hordeum vulgare L. ) je značajna za industije slada i piva, kao i za oplemenjivače, zbog toga što na proizvodnju slada i piva utječu osobine kultivara. Ispitane su dvije različite metode za razdvajanje bjelančevina zrna ječma topljivih u tris-puferu i njihova primjena za razlikovanje kultivara ječma: natrij dodecil sulfat (SDS) poliakrilamid gel elektroforeza (PAGE) i reverzna faza tekućinske kromatografija (RP-HPLC). Kombinirana uporaba obje metode omogućuje mnogo bolje razlikovanje kultivara ječma nego svaka od njih pojedinačno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)