Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 73308

UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA


Sudar, Rezica; Jurković, Zorica; Horvat, Daniela; Galonja, Marica; Drezner, Georg
UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA // Zbornik sažetaka / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 73308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA
(EFFECT OF ALLELIC VARIATION AT HMW GLUTENIN SUBUNITS OF OS WHEAT CULTIVARS ON DOUGH PROPERTIES)

Autori
Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Horvat, Daniela ; Galonja, Marica ; Drezner, Georg

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Mustapić, Zvonko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999

Skup
XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Sažetak
Visokomolekularne (HMW) gluteninske subjedinice su poznate kao značajne komponente koje određuju funkcionalna svojstva pšeničnog brašna. Prema Paynu, iz sastava HMW gluteninskih subjedinica ustanovljeni su Glu-1 bodovi čiji stupanj povezanosti s ostalim parametrima kakvoće varira za pojedine zemlje. Količina pojedinih subjedinica također je važna za svojstva tijesta. Cilj rada bio je ispitati HMW gluteninske subjedinice OS kultivara pšenice i njihov utjecaj na svojstva tijesta. HMW gluteninske subjedinice 15 OS kultivara pšenice određene su natrij dodecilsulfat (SDS) poliakrilamid gel elektroforezom (PAGE) i Ultroscan laser densitometrom. Kakvoća pšenice ispitana je određivanjem: bjelančevina u zrnu, sedimentacijske vrijednosti, vlažnog glutena, gluten indeksa i reoloških svojstava tijesta. Za svaki kultivar izračunati su Glu-1 bodovi koji su korelirani sa parametrima kakvoće. Kod ispitanih OS kultivara nađeni su a, b, i c aleli u lokusu Glu-A1 koji kontroliraju sintezu subjedinica 1, 2* i N. Frekvencija ovih alela je 33, 6 i 61%. U lokusu Glu-B1 nađena su samo dva alela, b i c koji kontroliraju sintezu subjedinica 7+8 i 7+9. Njihova frekvencija bila je 39 i 61 %. U lokusu Glu-D1 također su nađena samo dva alela, a i d koji kontroliraju sintezu subjedinica 2+12 i 5+10, a frekvencija pojedinih alela bila je 83 i 17%. Zbrajanjem bodova kakvoće svake subjedinice dobiveni su Glu-1 bodovi, koji se kod ispitivanih kultivara kreću od 5-9. Zapažena je pozitivna korelacija između Glu-1 bodova i gluten indeksa i nekih ekstenzografskih svojstava tijesta ispitivanih kultivara pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Georg Drezner (autor)

Avatar Url Marica Galonja (autor)

Avatar Url Rezica Sudar (autor)

Avatar Url Daniela Horvat (autor)

Avatar Url Zorica Jurković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sudar, Rezica; Jurković, Zorica; Horvat, Daniela; Galonja, Marica; Drezner, Georg
UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA // Zbornik sažetaka / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Sudar, R., Jurković, Z., Horvat, D., Galonja, M. & Drezner, G. (1999) UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA. U: Mustapić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Sudar, Rezica and Jurkovi\'{c}, Zorica and Horvat, Daniela and Galonja, Marica and Drezner, Georg}, editor = {Mustapi\'{c}, Z.}, year = {1999}, pages = {103}, keywords = {}, title = {UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA P\v{S}ENICE NA SVOJSTVA TIJESTA}, keyword = {}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sudar, Rezica and Jurkovi\'{c}, Zorica and Horvat, Daniela and Galonja, Marica and Drezner, Georg}, editor = {Mustapi\'{c}, Z.}, year = {1999}, pages = {103}, keywords = {}, title = {EFFECT OF ALLELIC VARIATION AT HMW GLUTENIN SUBUNITS OF OS WHEAT CULTIVARS ON DOUGH PROPERTIES}, keyword = {}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font