Pregled bibliografske jedinice broj: 73308
UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA
UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA // Zbornik sažetaka / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 73308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ALELSKE VARIJACIJE HMW GLUTENINSKIH SUBJEDINICA OS KULTIVARA PŠENICE NA SVOJSTVA TIJESTA
(EFFECT OF ALLELIC VARIATION AT HMW GLUTENIN SUBUNITS OF OS WHEAT CULTIVARS ON DOUGH PROPERTIES)
Autori
Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Horvat, Daniela ; Galonja, Marica ; Drezner, Georg
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Mustapić, Zvonko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999
Skup
XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Sažetak
Visokomolekularne (HMW) gluteninske subjedinice su poznate kao značajne komponente koje određuju funkcionalna svojstva pšeničnog brašna. Prema Paynu, iz sastava HMW gluteninskih subjedinica ustanovljeni su Glu-1 bodovi čiji stupanj povezanosti s ostalim parametrima kakvoće varira za pojedine zemlje. Količina pojedinih subjedinica također je važna za svojstva tijesta. Cilj rada bio je ispitati HMW gluteninske subjedinice OS kultivara pšenice i njihov utjecaj na svojstva tijesta. HMW gluteninske subjedinice 15 OS kultivara pšenice određene su natrij dodecilsulfat (SDS) poliakrilamid gel elektroforezom (PAGE) i Ultroscan laser densitometrom. Kakvoća pšenice ispitana je određivanjem: bjelančevina u zrnu, sedimentacijske vrijednosti, vlažnog glutena, gluten indeksa i reoloških svojstava tijesta. Za svaki kultivar izračunati su Glu-1 bodovi koji su korelirani sa parametrima kakvoće. Kod ispitanih OS kultivara nađeni su a, b, i c aleli u lokusu Glu-A1 koji kontroliraju sintezu subjedinica 1, 2* i N. Frekvencija ovih alela je 33, 6 i 61%. U lokusu Glu-B1 nađena su samo dva alela, b i c koji kontroliraju sintezu subjedinica 7+8 i 7+9. Njihova frekvencija bila je 39 i 61 %. U lokusu Glu-D1 također su nađena samo dva alela, a i d koji kontroliraju sintezu subjedinica 2+12 i 5+10, a frekvencija pojedinih alela bila je 83 i 17%. Zbrajanjem bodova kakvoće svake subjedinice dobiveni su Glu-1 bodovi, koji se kod ispitivanih kultivara kreću od 5-9. Zapažena je pozitivna korelacija između Glu-1 bodova i gluten indeksa i nekih ekstenzografskih svojstava tijesta ispitivanih kultivara pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
00730101
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Georg Drezner
(autor)
Marica Galonja
(autor)
Rezica Sudar
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Zorica Jurković
(autor)