Pregled bibliografske jedinice broj: 73296
Kvalitativno određivanje glijadina OS kultivara pšenice RP-HPLC metodom
Kvalitativno određivanje glijadina OS kultivara pšenice RP-HPLC metodom // 37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka = 37th Croatian Symposium on Agriculture with an International Participation : collection of summaries / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko agronomsko društvo, 2001. str. 102-102 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 73296 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvalitativno određivanje glijadina OS kultivara pšenice RP-HPLC metodom
(Qualitative Determination of Gliadin Composition in OS Wheat Cultivars by RP-HPLC)
Autori
Horvat, Daniela ; Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Pavlinić, Dinko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka = 37th Croatian Symposium on Agriculture with an International Participation : collection of summaries
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko agronomsko društvo, 2001, 102-102
ISBN
953-6331-17-9
Skup
37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s medunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2001. - 23.02.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica; glijadinski sastav; identifikacija; RP-HPLC
(wheat; gliadins composition; identification; RP-HPLC)
Sažetak
Glijadini su rezervni proteini pšenice topljivi u 70% etanolu. Prema sastavu glijadini predstavljaju kompleksnu smjesu monomernih polipeptida s molekularnim masama od 30 do 100 kDa. Reverzna faza tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (RP-HPLC) je brza, ponovljiva, precizna tehnika visoke razlučivosti koja je u zadnjih dvadeset godina našla veliku primjenu u razdvajanju pšeničnih proteina prema njihovoj površinskoj hidrofobnosti.U praksi se koriste različiti sistemi nomenklature glijadina. Prema Woychik i sur. glijadini se mogu podijeliti u četiri grupe: α , β , γ i ω . Da bi se ispitale razlike u glijadinskom sastavu osječkih sorti pšenice glijadini su ekstrahirani 70% etanolom i analizirani metodom RP-HPLC (Perkin Elmer Integral 4000). Glijadinski ekstrakti pojedinih OS kultivara (50ml) propuštani su kroz kolonu Supelcosil LC-318 (25 x 4.1 mm d) pri protoku 1, 0 ml/min s linearnim gradientom acetonitrila kroz 55 min, na 50°C. Glijadinski kromatogram je neovisan o uvjetima rasta biljke, o temperaturi u vrijeme rasta, o količini proteina, zaprašivanju ili fumigaciji zrna, te o mrazu i naklijavanju sve do 44 sata i prvenstveno je genetički određen, i kao takav se vrlo uspješno koristi za utvrđivanje kvalitativnih razlika između kultivara tj. za njihovu identifikaciju. Budući da većina pšeničnih kultivara ima specifičan glijadinski sastav ("fingerprint"), osim ako se radi o vrlo srodnim kultivarima, nepoznati kultivari mogu se identificirati prema njihovom kromatogramu. Ako postoji sumnja da je uzorak heterogen, zrna se moraju pojedinačno ispitati i rezultat se mora statistički obraditi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
00730101
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Zorica Jurković
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Dinko Pavlinić
(autor)
Rezica Sudar
(autor)
Daniela Horvat
(autor)