Pregled bibliografske jedinice broj: 732121
Urod zrna i parametri kvalitete OS-genotipova golozrnog ječma
Urod zrna i parametri kvalitete OS-genotipova golozrnog ječma // Zbornik sažetaka 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 70-71 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 732121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Urod zrna i parametri kvalitete OS-genotipova golozrnog ječma
(Grain yield and quality parameters of hulless OS-genotypes of barley)
Autori
Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Tišma, Marina ; Radan, Zvonko ; Ibraković, Vehid ; Kovačević, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 70-71
ISBN
978-953-7871-23-9
Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozija gronoma
Mjesto i datum
Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
golozrni ječam; genotip; urod; kvaliteta
(hulless barley; genotype; yield; quality)
Sažetak
Na Poljoprivrednom institutu Osijek (PIO) kreirane su linije (9) ozimog golozrnog ječma koje se nalaze u mikropokusima, proizvodnim pokusima kod poljoprivrednih proizvođača, a u postupku priznavanja i zaštite novih biljnih sorti u Republici Hrvatskoj je linija Osk.4.1/189GZ-10 (Matko). U pokusima na pokušalištu Instituta u razdoblju od 2010. do 2013. godine ispitivane su linije ozimog golozrnog ječma i sorte pljevičaste forme zrna. Istraživanja ukazuju da linije Osk.4.1/189GZ-10, Osk.4.1/184GZ-10, Osk.4.1/186GZ-10 golozrnog ječma ostvaruju urod zrna na razini standardnih sorti pljevičaste forme zrna uz višu hektolitarsku masu zrna (68, 60-80, 60 kg) u odnosu na sorte pljevičaste forme zrna (59, 30-70, 20 kg). Linija Matko ističe se višim udjelom zrna I klase (56, 19-89, 91%), masom 1000 zrna (46, 30-51, 22 g), sadržajem proteina (13, 20-15, 10%). Na uzorcima golozrnog ječma provedeno je mikroslađenje, a rezultati analize slada ukazuju na visoki sadržaj ekstrakta, te slabije citolitičke i proteolitičke parametre slada u odnosu na kvalitetne pivarske sorte ječma. Naročito visok sadržaj ekstrakta (86, 3%) imala je linija Osk.4.1/179GZ-10 uz nižu viskoznost slada u odnosu na ostale ispitivane linije golozrnog ječma. Analiza sadržaja β-glukana u zrnu ječma ukazuje da linije Matko (5, 42 g/100 g.s.t.) i Osk.4.1/186GZ-10 (5, 27 g/100 g.s.t.) imaju viši sadržaj β-glukana u zrnu u odnosu na sortu Bingo (4, 24 g/100 g.s.t.) najvišeg ostvarenog sadržaja β-glukana kod sorti pljevičaste forme zrna
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Josip Kovačević
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Marina Tišma
(autor)
Ivan Abičić
(autor)
Alojzije Lalić
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Vinko Krstanović
(autor)